Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franffurter Allgemeine
A német konzervatív napilapban írt cikkében Reinhard Olt szándékosnak nevezi, hogy a magyar uniós elnökség napirendjére fölkerült a kisebbségi politika is, még ha A kulturális sokszínűség szavatolása és védelme címmel sikerült is kevésbé kényes megfogalmazásba csomagolni a témát. Noha a határokon kívül élő magyarságért érzett felelősség az egyik pillére a magyar külpolitikának, Budapesten tudják, hogy tisztességes ügynökként Magyarország nem állhat elő saját érdekeinek deklarálásával. Trianonról pedig mint a magyarok közös traumájáról különösen nem akar senki sem beszélni vagy hallani.

Hospodárske noviny
Orbán mint Chávez, Kaczynski és Ceausescu cím alatt közölt jegyzetet a magyar kormány politikájáról a cseh politikai és gazdasági napilap. „A jegyzet címében felsorolt politikusok nevei egyfajta kísérletet jelentenek annak a politikának a meghatározására, amelyet a konzervatív Fidesz elnöke, a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor valósít meg Magyarországon” – írja a szerző. Martin Ehl kifejti: Orbán cselekedetei egyre inkább a Kaczynski testvérek kormányzására emlékeztetnek, azzal a különbséggel, hogy Kaczynskiék a magántőkét nyugton hagyták.

The New York Times
Richard Nixon volt amerikai elnök lekezelő kijelentéseket tett az írekre, a zsidókra és a feketékre – közölte többek között az amerikai liberális napilap a Nixon Elnöki Könyvtár és Múzeum által közzétett legújabb hangszalagok és dokumentumok alapján. Nixon úgy vélte, az írek közönségessé válnak, amikor isznak, a zsidók személyisége pedig „egyszerűen agresszív, reszelős és visszataszító”.

FT.com
Traian Basescu román államfő a brit lap elektronikus változatának nyilatkozva kijelentette, nem fogja kihirdetni az egyik kormánypárti képviselő által kezdeményezett jogszabályt, amely az eddig használt roma helyett a cigány szóhasználatot tenné kötelezővé. Az újság megjegyzi, a románok körében frusztrációt idéz elő a roma és román szó közötti hasonlóság, noha a roma szó a romani nyelvből ered, és semmi köze a románokhoz vagy Romániához. Basescu amiatt aggódik, hogy a romaügyet Románia schengeni csatlakozásának elodázására használhatják fel.

Blic
A szerb titkosszolgálatok kitörölték azon besúgók nevét, akik már nem aktívak, azokét is, akik Milosevics korában jelentettek – írta a belgrádi napilap. Goran Petrovics, a szerb titkosrendőrség volt főnöke szerint számos dossziét meghamisítottak, megváltoztattak, s ezért nem látja semmi értelmét annak, hogy nyilvánosságra hozzák őket. A ügynök- és besúgólisták közzétételét a Szerb Megújhodási Mozgalom követeli, s erről törvénytervezetet nyújtott be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.