Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Süddeutsche Zeitung
Orbán Viktor forradalma címmel közölt budapesti riportot tegnap a liberális délnémet lap. „Idegesség érezhető az új miniszterelnök új Magyarországán, holott Orbán Viktor nem is olyan új: a 90-es években volt már egyszer kormányon. Azóta az egykori liberálisból őskonzervatív lett, aki valódi forradalmat ígért a hazájának, ha majd leváltják a korrupt szocialistákat. Ők tették ugyanis tönkre az országot, ám Orbánnal máshogy fog működni a politika” – írta a szerző, Cathrin Kahlweit. Megszólaltatta Halmai Gábor alkotmányjogászt, aki szerint a szocialista kormány „katasztrófa volt az ország számára, főleg a kisemberek számára: folyton emelte az adókat és a járulékokat, mindenütt felütötte a fejét a korrupció. Most viszont a Fidesz egyfajta álliberális demokráciát épít fel, és fokozatosan búcsút mond a jogállamnak”. „Orbán népszerűsége a felmérések szerint töretlen” – emlékeztetett a szerző, aki idézte a Budapester Zeitung szerkesztője, Jan Mainka szavait, aki úgy vélte: ugyanúgy utalnak jelek arra, hogy a kormányfő lépései egy politikusi csoport hatalmának a megőrzését szolgálják, mint arra, hogy az ország kiszabadítását a stagnálásból és az adósságcsapdából. Mráz Ágoston, a Nézőpont igazgatója szerint Orbán demokratikus úton jutott többséghez, és most él vele: nagyon alacsony jövedelem- és társasági adóval akarja fellendíteni a növekedést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.