Népszerű az arab nyelv

2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megsokszorozódott azoknak az amerikai egyetemistáknak a száma, akik arabul tanulnak; az idegen nyelvet hallgatók közül az arabul tanulók száma nőtt a leginkább három év alatt, összesen 46 százalékkal – derül ki a nyelv- és irodalomtanárokat tömörítő szakmai szervezet, a Modern Language Association felméréséből. Az arabul tanulók száma több mint 200 százalékkal növekedett 1998 óta – közölte a szervezet vezetője, Rosemary Feal, aki a 2001. szeptember 11. után kialakult geopolitikai helyzettel magyarázza az arab nyelv iránti érdeklődést. Az arab nyelv a nyolcadik helyre tört előre, megelőzve az oroszt és a latint.
A felmérés további érdekessége, hogy az amerikai jelbeszéd a negyedik leggyakrabban tanult nyelv a felsőoktatásban, mindöszsze 4500-an tanulják többen a németet, mint az amerikai jelnyelvet, amelynek népszerűsége 16 százalékkal növekedett három év alatt. A vezető idegen nyelvek továbbra is a spanyol és a francia.
Az amerikai hallgatók továbbra is elhanyagolják a nyelvtanulást, hiszen az egyetemisták mindössze 8,6 százaléka tanul idegen nyelvet. 1965-ben volt a legmagasabb a külföldi nyelvet tanuló diákok aránya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.