Növekedtek a lakosság megtakarításai

Bodacz Péter
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hitelek helyett a megtakarításokat részesíti előnyben a lakosság, miután a nyugdíjvita növelte a pénzügyi tudatosságot, s egyre többen látják a hosszú távú megtakarítások jelentőségét – derül ki a Pioneer Investments alapkezelő felméréséből. Vízkeleti Sándor, a társaság vezérigazgatója az elemzés kapcsán hangsúlyozta: azok a háztartások, amelyeknek nincs megtakarítása, sokkal nehezebben tudnak átvészelni egy-egy nehéz időszakot. A kötelezettségállomány csökkenésének okai közül kiemelte, hogy jóval nehezebb hitelhez jutni, mint a válság előtt.
Az elemzés szerint a részvényárfolyamok 2009 elején bekövetkezett esését követően a lakosság százmilliárd forintos nagyságrendben vásárolt a cégek papírjaiból. Az idén viszont a befektetési alapok felé fordult az érdeklődés: a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének statisztikái alapján 2009 közepe óta 950 milliárd forinttal nőtt a lakossági befektetési jegyek állománya. A Pioneer szerint jövőre tovább növekszik a megtakarítások jelentősége, ugyanis az alacsonyabb szja-kulcsnak köszönhető többletjövedelem egy részét félre fogják tenni az emberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.