Nyugdíjügy és költségvetés a T. Ház előtt

Ma döntenek a képviselők az Országgyűlésben arról a törvényről, amely lehetővé teszi a nők számára, hogy negyvenévnyi munkaviszony után nyugdíjba menjenek. Elfogadhatják az Orbán Viktor miniszterelnök által is jegyzett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozatot is. E héten döntenek a képviselők a jövő évi költségvetésről.

Munkatársunktól
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 23-án, csütörtökön ül össze az idei esztendőben utoljára az Országgyűlés, ekkor döntenek a jövő évi költségvetésről a törvényhozás tagjai. Az utolsó héten várhatóan több mint húsz törvényjavaslatról határoz a parlament.
Ma több javaslatról is zárószavazás lesz. Ezek közé tartozik a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét biztosító indítvány, valamint az Orbán Viktor miniszterelnök által is jegyzett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozat. Utóbbiról akkor lehet zárószavazást tartani, ha a parlament nem fogad el a törvényjavaslathoz benyújtott egyetlen módosító indítvány sem. Erre minden esély megvan, mert az előterjesztők ezek egyikét sem támogatják.
Voksolnak a képviselők a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról, valamint a honvédelemről szóló törvénymódosításokról, amelyek elfogadásához kétharmados parlamenti többség kell. Döntenek az egészségügyi salátatörvényről, a közlekedési tárgyú törvények módosításáról, a helyi önkormányzatokról, illetve a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló jogszabály-módosításokról.
Határoz továbbá a parlament a Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke által indított országos népi kezdeményezésről, amely a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre emelésének újratárgyalását kéri. Erre azért kerülhet sor, mert a kezdeményezők összegyűjtötték a szükséges ötvenezer támogató aláírást.
Az Országgyűlés sajtófőnöke korábban közölte: a kormány azt kéri, hogy a Tisztelt Ház hosszabbítsa meg a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.