Nyugdíjvédelem az átlépőknek

A kormány ma dönthet arról a rendeletről, amelyben szabályozzák a kötelező magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe átlépők egyéni számlavezetését – tudtuk meg kormányzati forrásból. A parlament napirendjén szerepelt a nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozattervezet.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap késő este tárgyalta a parlament a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozattervezetet. Az Orbán Viktor miniszterelnök, Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Lázár János frakcióvezető által múlt héten benyújtott indítványhoz előterjesztőként csatlakozott Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi megbízott is. A nyilatkozat – amelynek jogtechnikai alapját hétfőn teremtette meg az Országgyűlés – garantálná a 2011. január 31-ig a magánpénztárakból az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlavezetést, a befizetések értékállóságát, a magánnyugdíjpénztárban elszenvedett veszteségek jóváírását, és az ott elért reálhozam „felvétele esetén is” az adómentességet. Kivizsgálnák a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit is.
Az MSZP a tervezetet akkor támogatná, ha az felülírná a hétfőn elfogadott törvényt, közölték a vitában. Egyik feltételük, hogy az állami nyugdíjjogosultság annak is járjon, aki maradna a magánpénztárban. A nyugdíjreform törvény elfogadása kapcsán egyébként a jövő nemzedékek gyásznapjának minősítették december 13-át. Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő ennek demonstrálására egy fekete zászlót lógatott ki tegnap az Országház egyik erkélyéről.
Lapunk kormányzati forrásból úgy értesült, a kabinet ma dönt arról a rendeletről, amely szabályozza a kötelező magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe átlépőkkel összefüggő elszámolások és kifizetések rendjét, a visszalépők portfóliójára, az egyéni számlákra vonatkozó szabályokat. A kormány szintén rendeletben határozza meg az újonnan felálló Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap működésére és gazdálkodásra vonatkozó szabályokat is.
A Stabilitás Pénztárszövetség tegnap közleményben tudatta, az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért segítséget „3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében”, egyben felszólította az államfőt, hogy a nyugdíjreformról szóló törvényt küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságra. Pier Carlo Padoan, az OECD főtitkárhelyettese a Napi Gazdaság internetes oldalán kritizálta a magyar kormány lépéseit. A közgazdász szerint a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos problémákat nem a második pillér felszámolásával kellene kezelni, hanem a jelenlegi szabályozás módosításával, a kedvezmények csökkentésével, az alacsony nyugdíjazási korhatárok és a nagyvonalú helyettesítési ráták megszüntetésével.
Tárgyalt tegnap a parlament a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló egyes törvénymódosításokról is. Expozéjában Répássy Róbert igazságügyi államtitkár elmondta, az állampolgárok jogosan várják el a kormánytól, hogy gyors és kiszámítható igazságszolgáltatást biztosítsanak számukra. Répássy szerint ez akkor érhető el, ha a bíróságokon adottak a megfelelő szakmai feltételek, így elsőként az, hogy a bírói tisztségeket az arra legalkalmasabb személyek nyerik el. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a bíróságok működését ne akadályozza nehézkes, a visszaéléseket is lehetővé tevő eljárásrend.
A szocialisták vezérszónoka szerint kormány a bírósági eljárások elhúzódása miatt bűnbakokat keres.

Rendkívüli ülés. A házbizottság tegnap rendkívüli ülést tartott, mert a hétfői ülésnapon Lenhardt Balázs (Jobbik) romák által elkövetett, kirívóan erőszakos vagy félelemkeltő cselekmények kapcsán a cigánybűnözés és cigányterror kifejezéseket használta. Schiffer András LMP-frakcióvezető úgy vélte, e kifejezések használata – függetlenül a beszélő szándékától – alkalmas arra, hogy „magyar választópolgárok” meghatározott csoportját morálisan értéktelenebbnek tüntesse fel. A Jobbik frakcióvezető-helyettese, Hegedűs Tamás viszont azt mondta, „a felületes általánosítástól eddig is és ezután is tartózkodni fogunk”. Lenhardt úgy vélte, „vannak olyan bűncselekménytípusok, amelyeket jellemzően a cigány etnikum követ el”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.