OÉT-tárgyalás: elmozdulás van, egyezség nincs

Bákonyi Ádám
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) folytatott bértárgyalásokon közeledtek az álláspontok, egyezség azonban egyelőre nem született. A kormány a korábbi 4,5 helyett legalább ötszázalékos minimálbér-emelésre, a középfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimuma esetében pedig legalább 3,4 százalékos emelésre tett javaslatot. A legkisebb bér tehát havi 77 175, a szakmunkás-bérminimum pedig 92 500 forintra emelkedhet jövőre. A szakszervezetek a jelenlegi 73 500 forintos minimálbért 79 500 forintra, a garantált bérminimumot 96 500 forintra emelnék. A munkaadók a legkisebb bér 77 400, a szakmunkás-bérminimum 93 200 forintra való emelését tartották elképzelhetőnek.
A versenyszférára vonatkozó országos bérajánlás mértékére a kormány korábban legalább öt-, a szakszervezetek pedig 4,5–6,5 százalékos emelést javasoltak, a munkaadók viszont egy később meghatározandó kedvezményezett jövedelmi rétegnek adnának három-négy százalékkal többet. Bár egyezség nem született, a munkavállalói és a munkaadói oldal is úgy fogalmazott, az OÉT jövő heti ülésére megállapodási szándékkal érkeznek. A kormányzati oldal is jelezte: a „határszámokon belül” lehetőséget lát az egyezségre.

Sztrájk a BKV-nál? Sztrájkot fontolgatnak egyes BKV-szakszervezetek, mert úgy tudják, a fővárosi közlekedési cég nem tudja kifizetni az év végén a bérmegtakarítási összeget. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint az emberek annyira fel vannak háborodva, hogy ha januárban sem kapnak pénzt, akkor sztrájkot sem kell hirdetni, mert önmaguktól nem veszik fel a munkát. A BKV viszont felesleges hisztériakeltésnek minősítette tegnap a sztrájkfenyegetést, mivel – mint írták – az éves pénzmaradvány elosztását a korábbi évekhez hasonlóan december 11-ig áttekintik az érdekvédőkkel. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.