Orbán: Jó úton haladunk

MTI
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor szerint 2011 első negyedévében már láthatók lesznek a siker jelei annak a nem szokványos gazdaságpolitikának a nyomán, amelyet a kormány folytat. Mint tegnapi baltikumi körútját követően Rigában fogalmazott, a leminősítéseket felminősítések fogják követni. Orbán Viktor tegnap a lett fővárosban Valdis Dombrovskis lett és Andrus Ansip észt kormányfőkkel folytatott megbeszélései után újságírói kérdésre kifejtette: a magyar gazdaságnak nagyon sok problémája volt az utóbbi években. Mint mondta, kormánya minden erejével arra koncentrál, hogy Magyarországnak sikerüljön kikerülnie az államadósság csapdájából. A gazdaságpolitika középpontjában a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés beindítása áll – tette hozzá. Hangsúlyozta, mindezt nem szokványos, hanem speciális eszközökkel igyekeznek elérni, és úgy vélte, a hitelminősítők is belátják majd ennek a gazdaságpolitikának a sikerét.
A tegnap Vilniusban Andrius Kubilius litván miniszterelnökkel is megbeszélést folytató magyar kormányfő nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Moody’s Magyarországot érintő leminősítése miatt tervezi-e, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul. Orbán Viktor közölte: a monetáris politikát érintően vannak nézeteltérések a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank között, ami nem szokatlan. „Teljesen mást gondolunk a követendő gazdaságpolitika alapjairól, és ez okozza a feszültségeket. A nemzeti bank annak a kornak a gazdaságfilozófiáját képviseli, amely éppen a gazdasági válsághoz vezetett” – mondta. A magyar gazdaságnak olcsó hitelre van szüksége a növekedéshez, a jegybanki alapkamatot ezért csökkenteni kell, nem pedig emelni – fejtette ki Orbán Viktor. Hozzátette, „mi úgy gondoljuk, hogy a kérdés racionális megközelítése a kamatcsökkentés lenne, és nem a kamatemelés”.
Orbán Viktor szerint 2011 két évtized óta a legnehezebb éve lesz az EU-nak, Magyarország azonban megpróbálja a lehető legjobban ellátni elnökségi feladatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.