Orgona adományba

Bóka Máté Ciprián
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pécsett jól ismert étteremtulajdonos, Scheffer Ferenc és felesége egy orgonát kíván felajánlani a városnak a ma nyíló Kodály-központ számára. A hangszert fiuk, Scheffer Péter emlékére állítatnák fel. (A pár idén nyáron veszítette el húszesztendős fiát egy későn felismert vakbélgyulladás következtében.) Az eredeti tervek szerint orgona is került volna a terembe, ám ezt a tételt – más egyéb kiegészítő elemekkel együtt – kihúzták a kiadások közül, s csupán a későbbi beépíthetőség lehetőségét biztosították. Ezt kívánja most pótolni a jótékony házaspár.
Scheffer Ferenc a felajánlásáról szóló, ma esedékes közgyűlési döntést megelőzően nem kívánt nyilatkozni, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos városházi dokumentum szerint a házaspár a rendkívüli adományért „cserébe” mindössze annyit kér, hogy a koncertteremben egy erre alkalmas, jól látható helyen egy táblát helyezzenek a következő szöveggel: „Az orgonát Scheffer Ferenc és felesége, Scheffer Ferencné Krémer Zsuzsanna állíttatta fiuk, Scheffer Péter emlékére.” Továbbá azt is kérik, hogy augusztus 4-én, fiuk születésének napján Scheffer Péter-emlékhangversenyt rendezzenek a központban, valamint az orgonát is gyermekükről nevezzék el.
A becslések szerint a hangversenyteremhez illő, egyedi készítésű hangszer több száz millió forintba kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.