Óriás a turizmus piacán

Magyarország legnagyobb idegenforgalmi vállalkozása jön létre azzal, hogy az ingatlanberuházásairól ismert SCD Group Zrt. elnöke és többségi tulajdonosa, Jászai Gellért megalapította a Magyar Turisztikai Holding (MTH) Zrt.-t. A cél egy, a régiós piacon is helytálló, nemzeti turisztikai társaság kialakítása.

Erdősi Csaba
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évi négyszázezer vendég, másfél millió vendégéjszaka, a magyar kereskedelmi szálláshelyek éves forgalmának tíz százaléka, ötvenmilliárd forintos becsült vagyon – ezekkel a kondíciókkal indul az MTH Zrt. A társaságot az SCD Group Zrt. elnökeként és többségi tulajdonosaként ismert Jászai Gellért alapította. A holding az SCD idegenforgalmi vállalkozásainak és a 18 magyar, illetve 3 külföldi szállodát üzemeltető Hunguest Hotels Zrt. harmadának az összeolvadásával jön létre. Az SCD saját részvényeivel fizetett a részesedés megszerzésért az Arago Befektetési Holdingnak. Ennek nyomán az Arago 25 százalékos tulajdonosi részesedéssel rendelkezik majd az MTH Zrt.-ben, a fennmaradó hányad Jászai Gellértté lesz. A holdingnak ugyanakkor jövő év szeptemberéig vételi opciója van a Hunguest Hotels egészére. A hotellánc szállodáin kívül a társaságcsoport tagja lesz a legnagyobb balatoni szállásadó, vagyis a Balatontourist Zrt., a sármelléki Fly Balaton nemzetközi repülőtér, s az MTH viszi tovább az SCD 450 millió euró értékű, összesen 23 beruházás megvalósulását célzó Balaton-fejlesztési programját.
Példátlan integrációt hajtottunk végre, hiszen egy kézbe fogtunk össze hoteleket, kempingeket, ingatlanokat és egy nemzetközi repülőteret – foglalta össze Jászai Gellért az MTH bemutatkozó sajtótájékoztatóján a holding létrehozásának célját. Mint mondta, az egyesítés számos előnnyel jár, hiszen a Hunguest nemcsak hoteleket, de üzemeltetési tapasztalatát is behozta a társaságba, ez pedig a futó beruházások megvalósítását is felgyorsíthatja. Ebben egyebek mellett az is segítene, ha a Balaton a jelenlegi három helyett egy régióba tartozna, hiszen ez megkönnyítené az uniós forrásokhoz való hozzáférést. Jászai Gellért elmondta, a turizmus fejlesztése az ország számára is kiugrási lehetőség, hiszen az ágazat élőmunka-igénye magas, ráadásul egy új munkahely az idegenforgalomban több mint négy másikat teremt a kapcsolódó vállalkozásokban. Egyetért az egységes Balaton régió igényével Bánki Erik, a parlament sport- és turizmusbizottságának elnöke is. Szerinte most első lépésként a Balaton Fejlesztési Tanács működésének újjáélesztésére van szükség (a tanács az előző Orbán-kormány idején jelentős fejlesztésekhez nyújtott támogatást), ezt követően az unió következő, 2014-ben kezdődő pénzügyi ciklusára akár új régiós beosztást is ki lehet alakítani.
A magyar turisztika piac megkerülhetetlen, vezető társaságaként aposztrofálta az MTH Zrt.-t Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Mint mondta, szervezete fontos partnerként tekint a társaságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.