Orosz partner kerestetik

Munkatársunktól
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vezető magyar futballklub finanszírozó partnert keres. Nem vicc, még csak nem is bújtatott szexhirdetés, ezen cím alatt – miként arra Magyarországon elsőként az Nso.hu figyelt fel – Oroszország egyik befolyásos lapjában, a Vedomosztyi nevű gazdasági újság csütörtöki számában jelent meg felhívás. A vezető magyar futballklub nem más, mint a Ferencváros, amiből az is kikövetkeztethető, tulajdonosa, a brit Kevin McCabe egy hónap alatt nem talált vevőt, s immár Oroszországban is árulja megunt portékáját.
A Ferencváros Labdarúgó Zrt. tulajdonosa november 9-én jelentette be, hogy részben vagy egészben értékesítené a zrt. részvényeit. Röviddel ezután nyilatkozatot tett közzé a Financial Times angol lapban, hogy széles üzleti körben is nyilvánosságra hozza a szándékát. Az eladás feltételeit ott rögzítette, eszerint a teljes részvénycsomagon 50 millió euróért, az árfolyam változásától függően 13,5 és 14 milliárd forintért, tehát durván kétszeres haszonnal lenne hajlandó túladni. A Fradi iránt nyilván idehaza is mutatkozik érdeklődés, de ez az összeg irreálisan magas. Ezt a véleményt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is osztja, aki ezt a Michel Platinival tartott közös sajtótájékoztató után, a magyar újságírókkal kötetlenül beszélgetve árulta el. Közvetett módon az oroszországi hirdetés is ezt támasztja alá, hiszen ha lenne magyar vevő, akkor McCabe aligha próbálkozna Oroszországban.
A hirdetés szerint ott csak ötvenszázaléknyi tulajdonhányadot kínál fel, hiszen 25 millió eurót kérne a reménybeli partnertől. A reklám felettébb szép színben tünteti fel a Ferencvárost. Közép- és Kelet-Európa leghíresebb, Magyarország legismertebb és legeredményesebb csapatának nevezi. Amellett, hogy felsorolja az eredményeit – 28-szoros magyar bajnok, a Magyar Kupát 20-szor hódította el, az egyetlen magyar csapat, amely európai kupát nyert (Vásárvárosok Kupája), és az első, amely bejutott a Bajnokok Ligájába –, 600 ezer hűséges szurkolóról és meccsenként 12-15 millió tévénézőről szól. Ez utóbbi adat nyilván téves, arra azonban talán a licencbizottság is felkapja a fejét, hogy a klub forgalma négymillió euró, tehát jóval több mint egymilliárd forint. A hirdetés továbbá kitér arra is, hogy a stadion mennyire kedvező fekvésű ingatlanon található – újabb bizonyítékaként annak, hogy McCabe nem kizárólag, avagy elsősorban nem futballklubot vett az FTC képében. Oroszországban, ahol egyes becslések szerint a 2018-as világbajnokság akár 50 milliárd dollárnyi befektetést is generálhat, az FTC-re éppenséggel juthatna 25 millió euró, mégis valószínűbb, hogy a klub magyar tulajdonba kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.