Országos mézrazziát rendelt el a miniszter

Lapunk leleplező cikke nyomán országos és teljes körű mézellenőrzést rendelt el tegnap Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Az újabb élelmiszerbotrány ezúttal a gödöllői Pannon Honig Kft.-nél fellelt állapotok miatt tört ki.

Munkatársunktól
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vidékfejlesztési miniszter azonnali hatállyal országos, teljes körű mézellenőrzést rendelt el – közölte tegnap a tárca sajtóosztálya. Fazekas Sándor kijelentette: megengedhetetlen, hogy az utóbbi időben ismeretlen eredetű, antibiotikummal fertőzött méz jelent meg illegálisan a hazai piacon. A tárca közleménye szerint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) munkatársai már tegnap megindították a vizsgálatokat a mézcsomagolóknál és a mézforgalmazóknál. A hivatal folyamatosan végzi a szigorú ellenőrzéseket a raktárakban és az áruházláncoknál, s határozottan fellép a szabálytalanságokkal szemben – tette hozzá a vidékfejlesztési miniszter.
A mostani teljes körű vizsgálat elrendelésének nem titkolt oka a Magyar Nemzet e heti leleplező cikke és a Hír Televízió Panaszkönyv című műsorában bemutatott botrányos gödöllői mézértékesítés. A számla nélküli, bizonytalan eredetű és minimum kétesnek nevezhető élelmiszer-biztonsági körülmények között értékesített mézben ráadásul egy független laboratórium nagy mennyiségben gyógyszermaradványokat: antibiotikumokat mutatott ki. Az érintett társaság, a német–magyar tulajdonban lévő Pannon Honig Kft. magyar résztulajdonosa és egyben üzletvezetője, Fazekas Gyula, aki a legutóbbi időkig a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének volt az elnöke. Személyesen ő adta el számla nélkül a cég gödöllői irodájában lapunk munkatársának az ellenőrizhetetlen eredetű mézet.
Az ügy kipattanása után lapunk szerette volna szóra bírni Bognár Lajos helyettes államtitkárt, az MGSZH elnökét, akinek titkársága csak írásban reagált. Ezek szerint az illetékes kerületi főállatorvos a Hír TV hétfői adása után ellenőrzést tartott a telephelyen és minden terméket zárolt. A másnapi vizsgálat megállapította: kisebb mennyiségben jelölt és nagyobb tételben ismeretlen eredetű mézet, illetve jelöletlen propoliszt és méhviaszt tároltak a helyszínen. Mint írták, az azonosíthatatlan, illetve fogyasztásra alkalmatlan tételeket megsemmisítik.
Lapunk szerette volna megtudni, hogy a Hír TV adásában megfogalmazott ígéretének megfelelően megkereste-e az ügyben esetleg eljárni hivatott társhatóságokat, így például az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt, ám erre már Bognár nem kívánt válaszolni.
A Hír TV hétfői műsorában még rigorózus szakemberként feltűnő Bognár Lajos, aki azonnali és teljes körű kivizsgálást ígért a bűncselekmény felderítésében, szerdán már úgy nyilatkozott a közszolgálati televíziónak, hogy az eset közvetlen élelmiszer-biztonsági kockázatot nem okoz. A szakember tegnap ismét a Hír TV vendégeként nyilatkozott, s itt már ismét veszélyesnek minősítette a szóban forgó mézet. A társhatóságok esetleges bevonását ezúttal is csak ígérte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.