Pénzért ejtik a Cheney elleni nigériai vádat

Zord Gábor László
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ejthetik a Dick Cheney, illetve cége, a Halliburton elleni korrupciós vádakat Nigériában egy 250 millió dolláros peren kívüli megegyezés keretében – jelentették be helyi tisztségviselők kedden. Eszerint a volt amerikai alelnök és vállalkozása, valamint a cég több vezetője 120 milliót büntetésként fizetne, 130 milliót pedig Svájcból utalna át abból a „rossz pénzből”, amely az eredeti ügylet céljaira került oda.
Az afrikai ország gazdasági és pénzügyi bűnügyekkel foglalkozó hatósága a hónap folyamán azzal vádolta meg Cheneyt, hogy a kilencvenes években a Halliburton vezetőjeként kilenc társával együtt közhivatalnokokat vesztegettek meg. A vizsgálat egy nagyobb ügy részét képezi, amelynek központjában a Halliburton és leányvállalata, a Kelogg, Brown and Root (KBR) áll, amely állítólag helyi tisztségviselőket fizetett le 180 millió dollár értékben 1994 és 2004 között, hogy a Niger folyó deltájában zajló földgázprojekt hatmilliárd dollárra rúgó szerződéseit megkaparinthassák.
Az amerikai katonai szerződésekből Magyarországról, Taszárról is ismert KBR tavaly odahaza az Egyesült Államokban is fizetett büntetést, külföldi megvesztegetés címén 402 millió dollárt. Polgári eljárásokban anyacégével együtt pedig eddig 177 milliót pereltek ki belőle a kárvallottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.