Pótszék

Makrai Sonja
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alkony
Radnóti Miklós Színház. Író: Iszaak Babel. Rendező: Valló Péter. Bemutató: december 19.
1913. Ogyessza zsidó negyede. Mendel Krik, a dörzsölt gengszter, az antihős a keresztapa-történet igazi előképe. Chagall látomásszerű világa elevenedik itt meg, profánul, arculcsapóan. Tanmese arról, hogy a fiatal generáció hogyan teszi tönkre az apai örökséget.

Csendet akarok!
Kamra. Író: Csalog Zsolt. Rendező: Zsámbéki Gábor. Bemutató: december 19.
Etelka egy hús-vér budapesti hajléktalan volt. Élete drámáját megosztotta Csalog Zsolt íróval. Közösen gyúrtak belőle igaz drámát. Tizennégy év után ismét Fullajtár Andrea meséli el Etelka zsákutcába torkolló történetét.

Dúl-fúl és elnémul
Örkény István Színház. Író: Ingmar Bergman. Rendező: Gigor Attila. Bemutató: december 18.
Gigor Attila filmrendező a Persona után Ingmar Bergman egy másik színházi művét rendezi meg, amely Bergman ütődött feltaláló nagybácsikájának, Carl bácsinak az eljegyzéséről szól. Az utolsó fellángolás egy harminc évvel fiatalabb tornatanárnő iránt. Humor, zsenialitás és őrület montázsa.

Játék a kastélyban
Kaposvári Csiky Gergely Színház. Író: Molnár Ferenc. Rendező: Mohácsi János. Bemutató: december 17.
Egyetlen, véletlenül kihallgatott párbeszéd mesterien kigondolt megmagyarázására, egy zseniális hazugságra épül Molnár színházi anekdotája. Turai, Annie és Almády hármasában a főszerepet mégis a tengerparti kastély két vendégszobáját összekötő ajtó játssza.

Godspell
Székesfehérvári Vörösmarty Színház. Szerző: Stephen Schwartz, John Michael Tebelak. Rendező: Szűcs Gábor. Bemutató: december 17.
A Lukács és Máté evangéliumát feldolgozó musical ősbemutatója 1971-ben volt. Azóta itthon többször is bemutatták. A közösség a bohóc, a naiv ember szemével ismeri meg Jézus tanait.

Hajnali csillag peremén
Budapest Bábszínház. Rendező: Tengely Gábor. Bemutató: december 21.
Erdős Virág, Havasi Attila, Kántor Péter, Kiss Ottó, Kiss Judit Ágnes, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Lackfi János, Mesterházi Mónika, Oravecz Imre, Parti Nagy Lajos, Ranschburg Jenő, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel versei, írásai a mackóéletről és mackóálomról egy felvonásban.

Párkák
Bárka Színház. Író-zeneszerző: Szabó Borbála–Dinyés Dániel. Rendező: Göttinger Pál.
Klárika, Lenke, Andika, a három párka szövi az emberek életének fonalát. Klárika feleséget akar találni Küónnak. Így aztán az öregecske tehenésznőt, Grüllét fiatal lánnyá változtatja, csakhogy ezzel a halálba küldi. A meseoperában kiderül, miért nem szabad az emberek életével játszadozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.