Rendelettervezet az otthonszülésről

Munkatársunktól
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság elkészítette az intézeten kívüli szülést szabályozó rendelet tervezetét – jelentett be Szócska Miklós tegnap. Az államtitkár elmondta, a jövőben az intézeten kívüli szülészeti ellátást csak működési engedéllyel és felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthat, ami annyit jelent, hogy a szülés történhet a várandós nő otthonában, vagy bármely más helyszínen, amennyiben az megfelel a meghatározott higiénés körülményeknek, és onnan a szülő nő háttérkórházba szállítása húsz percen belül megoldható. A tervezet nem szűkíti le az otthonszülés fogalmára az ellátást, hiszen lehetőséget ad úgynevezett születésházak létrehozására is.
Szülést szülész-nőgyógyász szakorvos vagy szülésznő, illetve az Európai Unióban elfogadott végzettségű bába vezethet le. Két olyan személy egyidejű jelenléte mindenképpen szükséges, aki rendelkezik újszülött-, továbbá felnőtt-újraélesztés tanfolyami bizonyítvánnyal. A várandós személynek megfelelő tájékoztatás után a 36. hétig kell döntenie arról, hogy intézményen kívüli szeretne-e szülni. Döntését az általa kiválasztott felelős személynek dokumentálnia kell. Dokumentálni kell azt is, hogy a védőnőt és a háttérkórházat értesítették. A felelős személynek végig kell kísérnie a szülés folyamatát, és a szakma szabályai szerint kell eljárnia az anya és az újszülött ellátásában, és ők döntenek a háttérkórházba szállításról is.
A felelős személynek kötelezettségként írják elő azt is, hogy értesítse a védőnőt, elvégezze az újszülött vizsgálatát életének az első órájában, biztosítsa az újszülött és az anya felügyeletét a szülést követő hat órán keresztül, majd további négy napon át naponta ellenőriznie kell őket. A védőnőnek a szülést követően három napon belül meg kell látogatnia az anyát és az újszülöttet, és meg kell győződnie a fenti intézkedések megtörténtéről.
Az ellátás nem finanszírozott esetnek minősül, kivéve a jogszabályban meghatározott házi gyermekorvosi, védőnői, továbbá háttérkórház által biztosított egészségügyi szolgáltatást. A rendelettervezet mellékletei részletesen szabályozzák az ellátás igénybevételének egészségügyi feltételeit és kizáró okait, a kórházba szállítás indikációit, valamint a tárgyi és higiénés feltételeket. A tervezetet az államtitkárság még az idén közigazgatási egyeztetésre küldi, és várhatóan április elején lép életbe.

Az otthonszülés feltételei:
1. szövődménymentes terhesség;
2. a várandós nő a fogamzás időpontjában a 18. életévét betöltötte;
3. első szülés esetében a várandós nő a fogamzás időpontjában a 40. életévét még nem töltötte be;
4. a terhesség a 37. és 42. hét között van;
5. a magzat koponyavégű fekvésű;
6. a magzat becsült súlya az ultrahangos vizsgálat alapján az élettani határértéken belül van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.