Réthelyi menesztette az OFI-vezetőt

Leváltotta az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet (OFI) főigazgatóját Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, és rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. A minisztérium szerint Csekő Krisztina veszélyeztette az uniós projektek megvalósulását. Korábban lapunk tárta fel, hogy vélhetőleg elúszik a Tündérpalota felújítására nyert félmilliárd forintos támogatás, mert az OFI nem teljesítette határidőre a vállalt feltételeket.

2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hoffman Rózsa oktatásért felelős államtitkár kezdeményezésére Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter december 10-i hatállyal visszavonta Csekő Krisztinának, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatójának a megbízását – tudta meg lapunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtóosztályától. A főigazgatói teendőket december 11-től Kaposi József, az intézet szakmai és tudományos főigazgató-helyettese látja el megbízott főigazgatóként. Kérdésünkre a Nefmi azzal indokolta a leváltást, hogy a főigazgató a tárca határozott kérése ellenére nem, illetve csak több hónapos késlekedéssel kezdte meg az intézethez köthető pénzügyi tranzakciók átvilágítását. Ezzel hátráltatta a minisztérium munkáját, és veszélybe sodorta egyes uniós projektek megvalósulását. A tárca rendkívüli vizsgálatot indított az OFI-nál. Megerősítették, hogy hasonló vizsgálatok indultak több más, szintén a Nefmihez tartozó intézményben.
Lapunk december 2-i számában számolt be arról, hogy várhatóan meghiúsul az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (Tündérpalota) felújítása, mert az OFI nem teljesítette határidőre a vállalt feltételeket. Az ehhez szükséges pénzt, több mint 1,9 millió eurót az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus pályázatán nyerte az OFI, amelynek egyik szervezeti egysége a könyvtár. A felújítással jövő áprilisig kellene kész lenni, ám mindöszsze öt hónappal a végső határidő letelte előtt még egy ecsetvonás sem történt az épületen, a téli hónapokban pedig lehetetlen elvégezni a homlokzatfelújítási munkálatokat. Információink szerint a csúszás oka az, hogy az OFI vezetése nem kezdte meg időben a támogatás feltételéül szabott kritériumok teljesítését, így például 2009-ben nem indította el a szükséges közbeszerzési eljárásokat. Az idén ugyan nekikezdtek a megvalósításnak, ám nem elég ütemesen ahhoz, hogy a lemaradást be lehessen hozni. Információink szerint két héttel ezelőtt még a munkálatok kivitelezésére kiírt pályázat sem zárult le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.