Riport

Fehér Béla
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszokhatták már a kedves olvasók, hogy az FB Press nem pihen a babérjain. Munkatársai fáradhatatlanul járják az országot, bárhol történik valami, elsőként száguldanak a helyszínre. De ha nem történik sehol semmi, akkor is szolgálnak valami meglepetéssel. Most például sikerült szóra bírni azt az embert, aki tízmillió leggazdagabb magyar listáján a 8257164., vagyis a Darasznyán élő Smidrony Jánost. Váratlanul toppantunk be hozzá, éppen a kutyaól tetejét javította, ennek ellenére rögtön letette a kalapácsot, készségesen állt rendelkezésünkre. Ugyanolyan munkaruhát visel, mint az egyszerű emberek, még jól is áll neki a homlokába húzott sísapka és a kantáros kertésznadrág. Nyitott, közvetlen egyéniség.
– Saját kezűleg javítja a kutyaólat? Ennyire szeret dolgozni? – kérdeztük meglepetten.
– Beázik, muszáj rendbe hozni – kerüli meg a kérdést. – Szegény Gombócot megmérgezte valami rohadt gennyzsák! Kénytelen vagyok másik kutyát szerezni. Tudja, a tyúkok miatt.
– Miféle tyúkok miatt?
– Tyúkokat tartok, de lopják őket, mint a cukrot. Csak egyet kapjak el, légycsapót csinálok a füleiből! Na, ne ácsorogjunk itt, az udvaron, kerüljünk beljebb!
Meglepően puritán körülmények között él Smidrony János. Látszik, hogy nem kápráztatják el az anyagi javak, rideg józansága nem engedi, hogy a pénz bűvöletében éljen. Lakását egyszerűen rendezte be, semmi hivalkodás. Megkockáztatjuk, már-már a szegénység látszatára helyezi a hangsúlyt, noha a hatvanas évek világát idéző sparhelt, a cefrével teli zománclavór, vagy a hálószobát uraló vén szászágy, amelynek kitört lábait téglák pótolják, nosztalgiára fogékony lelki alkatról árulkodnak.
– Egyedül él? – tesszük fel a kérdést, anélkül, hogy a magánéletében vájkálnánk.
– Már három éve – rántja meg a vállát. – Az asszonyt kidobtam, összefeküdt a tejtestvéremmel, Gyuszi hentessel. Rajtakaptam őket a régi istállóban, ahol most román üzletemberek laknak albérletben.
– Ezek szerint most magányosan él.
– Már úgyis zavart az asszonybűz. Annyit beszélt, hogy a fal adja a másikat.
– A hétköznapi halandók úgy képzelik, hogy egy ilyen elfoglalt embernek minden perce be van osztva. Egész életét a tenni akarás hatja át. Jól látjuk?
– Holnap hajnalban vág a szomszéd, megyek lefogni a disznót. Délben a papunknál szippantunk. Mindig van mit csinálni. A környéken minden lagziba engem hívnak pacalt főzni. Szeretek a kondér mellett állni. Fröccsözök, szemlélődök. Férfinak való.
Olyan szerényen mondja, mintha valami semmiségről lenne szó.
– Ön példát mutat arra, hogy nem minden az üzlet, hiszen a pénz világán túl is van élet!
– Fene tudja! A lagzi is üzlet! A menyasszonytáncból hat százalékot szakítok, embereket szervezek rá. Az ételmaradékból is lecsípek. Legutóbb itt álltam negyven liter húslevessel és hatszáz sajtos pogácsával.
– A rászorulóknak adta?
– Még csak az kéne! Menjenek dolgozni! Az egészet eladtam a Tücsök falatozónak, de a levest előtte felvizeztem – meséli nevetve, s mi is vele nevetünk ezen a pajkos csínytevésen. – Tavaly hat rekesz sonkatekercs büdösödött meg az ágyam alatt, mert elfeledkeztem róla.
– Nyilván rengeteg a társadalmi kötelezettsége.
– Azt nem tudom, kérem, de olyan ütős vegyes pálinkám van, hogy sírva hívogatják az édesanyjukat, ha megkóstolják! – Már hozza is a vizespoharakat, tölt a műanyag palackból. Koccintunk, felhajtjuk, s egy csapásra oldódik a merevség, testvériesebbé válik a hangulat. – Jólesik, ha néha rányitják az ajtót az emberre – mondja elérzékenyülve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.