RMDSZ: kettős játék

Pataky István
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétféle álláspontot képvisel az RMDSZ a könynyített honosítás ügyében. Lapunk úgy tudja, a minap egy nagyváradi lakossági fórumon a szövetség egyik helyi képviselője nyíltan bírálta a határon túliaknak letelepedés nélkül magyar állampolgárságot biztosító törvénymódosítást. Néhány hete Frunda György, az RMDSZ szenátora azt nyilatkozta, „az állampolgárság megadása tulajdonképpen politikai jelzés, bátorítás arra, hogy az erdélyi magyarok hagyják el szülőföldjüket, és telepedjenek Magyarországra”. A politikus kijelentése azért is meglepő, mert tíz évvel ezelőtt román államfőjelöltként még a kettős állampolgárság támogatására gyűjtött aláírásokkal kampányolt. Az RMDSZ az évek óta működtetett „suttogó propagandával” igyekszik Erdély-szerte eljelentékteleníteni a budapesti törvénymódosítást, „magánbeszélgetések” során arról próbálja meggyőzni a magyarokat, hogy Románia uniós tagsága miatt a magyar útlevél ma már nem sokat ér. A párt vezetése ugyanakkor hivatalosan támogatja a könnyített honosítást. Markó Béla elnök személyesen írta alá a Magyar Állandó Értekezlet novemberi ülésén a közös zárónyilatkozatot, amelyben a résztvevők „kifejezik meggyőződésüket, hogy a magyar állampolgárság könnyített megszerzésének lehetősége új esélyt jelent a magyarság számára.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.