Röviden

MTI
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenőrizetlen vagyonőrök
Nem megoldott a vagyonőrök azonosíthatósága, ami nehezíti az esetleges jogellenes intézkedéseik miatti eljárást – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az áruházakban tevékenykedő vagyonőrök eljárását vizsgálva. Szabó Máté a belügyminiszterhez fordult, mert szerinte meg kell szervezni a személy- és vagyonőrök szakmai tevékenységének ellenőrzését, a sérelmek vizsgálatát pedig független szervezetre bízná. A személy- és vagyonőrök hatósági ellenőrzését a rendőrség látja el, de csak a formai feltételek meglétét vizsgálják. A hivatal emlékeztetett arra, bírósághoz, a szakmai kamarához fordulhat, feljelentést tehet az, aki szerint a vagyonőr jogellenes módon intézkedett. (V. A.)

Az Alstomról egyeztettek
Az Alstommal meg fogunk egyezni – jelentette ki Tarlós István a Hír TV-ben. A főpolgármester szerint „borzasztó” az a szerződés, amit az előző városvezetés kötött a céggel. Beszámolt ugyanakkor arról, hogy a hét végén volt egy konzultáció a miniszterelnök jelenlétében, és „azt igazolják a számítások, hogy nagyobb kockázat folytatni egy pereskedést, semmint megegyezni”. Az Alstommal 2006 májusában kötöttek szerződést a 2-es és a 4-es metró szerelvényeinek gyártására és leszállítására. Az NKH októberben utasította el a szerelvények végleges típusengedélyének kiadását, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a Metropolis fékjei ugyanolyan biztonságosak, mintha a magyar vasúti járműszabályzat szerint gyártották volna le. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.