Röviden

MN
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Otthon szülés: egyezményt sértünk
Amíg nem születik meg az otthon szülés magyar szabályozása, és amíg az intézeten kívüli szüléseknél segédkezők nem szerezhetnek működési engedélyt, addig Magyarország folyamatosan megsérti az európai emberi jogi egyezményt – kommentálta Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését. Ismert, a grémium hazánkat egy kismama feljelentése nyomán azért büntette meg, mert a magyar állam megsértette a magánélethez való jogát azzal, hogy nem biztosította az otthon szülésről hozott döntése érvényesülését. (MN)

Szerződés a gyermekjogokért
Együttműködési szerződést írt alá Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke a gyermekek jogainak védelmében tegnap. A felek egyetértenek abban, hogy az aktuális gyermekjogi egyezményekkel semmiképpen sem tekinthető konform intézkedésnek, hogy a fiatal- és gyermekkorúak szabálysértési értékre elkövetett vétségeit elzárással büntessék. Az ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy elsősorban a fiatalok gondolkodását befolyásoló társadalmi hangulat, valamint a felnőttek kényszerítik bele a gyermekeket a korai „bűnözői karrierbe”. (MN)

Kisebb a Fidesz–KDNP támogatottsága
Továbbra is nagy a kormánypártok fölénye a változatlanul alacsony támogatottságú ellenzékkel szemben, ugyanakkor érzékelhető mértékben csökken a Fidesz–KDNP szavazótábora – olvasható a Tárki Társadalomkutatási Intézet felmérésében. A kormánypártok támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében a novemberi 49 százalékról 43 százalékra csökkent, míg a szocialista párté lényegében nem változott, 10-ről 11 százalékra módosult. A pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága a novemberi 71 százalékról 67 százalékra csökkent, az MSZP-é pedig 14 százalékról 17 százalékra nőtt. (MTI)

Kinevezték a legfőbb ügyész helyettesét
Átvette kinevezési okmányait tegnap a legfőbb ügyész helyettese a Sándor-palotában. Varga Zs. Andrást az államfő nevezte ki. Az eseményen részt vett Polt Péter legfőbb ügyész, akit december 6-án választott meg az Országgyűlés. Posztját december 13. óta tölti be. (MN)

Kulcsár-vallomások
A Fővárosi Bíróságon tegnap az elsőrendű vádlott Kulcsár Attila gyanúsítotti vallomásának felolvasásával folytatódott a K&H Bank brókercégénél elkövetett sikkasztássorozat megismételt elsőfokú tárgyalása. Az eljárás bírája megkezdte annak a csaknem nyolcszáz oldalt kitevő irathalmaznak az ismertetését, amelyben az ügy névadója a nyomozás idején az ügyészség előtt önmagára nézve is terhelően nyilatkozott a bűncselekmények elkövetésének körülményeiről. A per januárban folytatódik. Kulcsár kérelmére az ünnepre tekintettel részlegesen feloldották lakhelyelhagyási tilalmát. (S. P.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.