Röviden

MTI
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végre beindulhat a gazdaság
Idén változatlanul 1,2 százalékos gazdasági (GDP) növekedésre számít a Kopint–Tárki Konjunktúrakutató Intézet, ami jövőre háromszázalékosra gyorsul. A szervezet friss konjunktúrajelentése szerint az infláció 4,9 százalékos lesz 2010-ben, jövőre 3,9 százalékra süllyed. Várakozásuk szerint idén már nem változik az alapkamat. A kormány által várt, GDP-arányosan 3,8 százalékos államháztartási hiány megvalósítható az idén, és 2,9 százalékos deficit lesz jövőre. (MTI)

A több munkahely stratégiai terv
A foglalkoztatási szint emelését, a versenyképesség növelését és a stabilitást célzó EU 2020 stratégia összhangban áll a magyar kormány gazdaságpolitikai elképzeléseivel – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára tegnap a parlamentben. Hangsúlyozta: Magyarország a stratégia céljainak megfelelően emelni akarja a foglalkoztatás szintjét, 2015-ig 400 ezer új munkahelyet szeretne létrehozni, csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, növelné a képzettségi szintet és javítana a gyermekes családok helyzetén. (MTI)

A kisebb kamat segítené a piacot
A külföldi ingatlanbefektetők bizalma megrendült a magyar piac iránt, így az építőipar sem kap megrendelést, a kiutat csak a megfelelő kormányzati döntések jelenthetik – mondta Futó Gábor, a Futureal csoport vezérigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a lakáspiac fellendülésének kulcsa a vevő bizalma, jövedelme, és a hitelhez jutás feltételei. Ez utóbbinál áttörés lenne, ha a mai 8-9 százalékos kamat fix 6 százalékra csökkenne. (MTI)

Nagyobb a vártnál az ipari termelés
Októberben 0,7 százalékkal bővült az ipari termelés az euróövezetben az előző hónaphoz képest, míg az éves szintű növekedés 6,9 százalék volt – tette közzé az Európai Unió statisztikai hivatala az euróövezet ipari termelésére vonatkozó adatokat. Az elemzők korábban arra számítottak, hogy októberben szerény mértékben, 0,3 százalékkal bővült az ipari termelés havi szinten, éves összevetésben pedig 5,3 százalékos növekedést vártak. (MTI)

A jegybankot félti az EKB
Az Európai Központi Bank (EKB) tegnap arra figyelmeztette Magyarországot, hogy az MNB-törvény tervezett változtatásai – a jegybanktörvénynek a monetáris tanács tagjainak kinevezésére vonatkozó módosítása – a bankot érintő kormányzati bírálatokkal együtt a magyar jegybanki politika befolyásolására irányuló kísérletnek tekinthetők. Az EKB állásfoglalásában megjegyzi, hogy az MNB-törvényt ebben az évben is többször módosították, s e változtatások bevezetése károsan érinti a jegybank szervezeti és irányítási stabilitását. Az EKB emlékeztet arra, hogy az MNB feladataival kapcsolatos döntésekre nézve ki kell kérni az MNB véleményét. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.