Röviden

2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöld karácsonyfa fénylik a fővárosban
Ma állítják fel a város zöld karácsonyfáját a budapesti VI. kerületben, a Váci út 1–3. alatti téren. A karácsonyfa fényeiről egy bringaerőmű gondoskodik, díszeit pedig mozgássérült emberek készítették. Az érdeklődőktől azt is várják, hogy csatlakozzanak a szervezőkhöz, és hajtsák velük az áramot termelő biciklit. Az eseményt a Városban Alapítvány szervezi a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja, a Magyar Kerékpárosklub és a Városfigyelő.hu online magazin együttműködésével. A szervezők arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a város élhetőbbé tételéhez olyan szemléletváltásra van szükség, amelyet különböző nézőpontok és vélemények irányítanak, miközben közösséggé formálják a városi lakosságot. (H. Gy.)

Elindulhat az Ős-Dráva-program
A Dráva hasznosításával, vízkormányzási rendszer kialakításával fejleszthető a dél-baranyai Ormánság – közölte Tiffán Zsolt (képünkön), a térség országgyűlési képviselője. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a termékdíjból befolyó milliárdokból hármat fordíthatnának a program első részének végrehajtásához. Mivel a vízellátás javítása a kulcsa az ország egyik legszegényebb térsége, a dél-baranyai Ormánság felemelkedésének, mintegy 45 ezer hektárt, 36 települést érintő komplex és fenntartható vidékfejlesztési terv készül. Az Ős-Dráva-program, amely a fenntartható vidékfejlesztés első hazai mintaprogramja, ugyan nem új keletű, de beindítását már nem lehet tovább halasztani a térségben tapasztalható többgenerációs munkanélküliség miatt – jelentette ki Tiffán Zsolt. (MTI)

Egymillió aláírás a GMO ellen
A Greenpeace és az Avaaz átadta az első sikeres, egymillió ember által szignált európai állampolgári kezdeményezés aláírásait az Európai Bizottság épülete előtt John Dallinak, a bizottság GMO-párti egészségügyi biztosának. A zöldek petíciója felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tiltsa be a génmódosított növényeket, amíg létre nem jön a génmódosított élőlények vizsgálatára egy új, független és etikus tudományos testület. Ez egybecseng a tagállamok környezetvédelmi minisztereinek követelésével, amelyben 2008 decemberében egyhangúlag arra szólították fel az uniót, hogy reformálja meg az eddig minden felmerült génmódosított növénynek szabad utat javasló Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatalt és szigorítsa a GMO-engedélyezési eljárást. (Greenpeace.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.