Röviden

Munkatársunktól
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivóvízszennyezés Gödöllőn
Az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó mértékben, ismeretlen ideig tartalmazott nitrátot és növényvédő szereket a gödöllői Szent István Egyetem ivóvízhálózatában folyó víz. A fejlődési zavarokat okozó, Európában már betiltott atrazint a megengedett érték közel tízszeresében tartalmazó víz ismeretlen ideje folyt a hálózatban. Miután azonban az egyetem vezetése és az ÁNTSZ tudomást szerzett a szennyezésről, másfél hónapon keresztül nem tartották szükségesnek a fogyasztásban érintettek értesítését. A kollégiumok vezetése és a hallgatói önkormányzat vezetése 2010. november 18-án ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a dolgozók és a hallgatók – köztük 1700 kollégista –, valamint a vendégek és egyéb itt lakók veszélyeztetéséért. A helyi ÁNTSZ jelentése megállapította, hogy a szennyezés révén „a súlyos, illetve tömeges egészségkárosodás veszélye fennállt”. További gondot jelent, hogy a területen működő konyha ezzel a vízzel főzött, és a helyi igényeken túl több környékbeli iskolát is ellátott. (www. levego.hu)

Kampány a biciklis vásárlásért
Több mint 70 bolt csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub ezüstvasárnap – az Active Access nemzetközi projekt részeként – indított kampányához, amely a gyalogos és kerékpáros bevásárlás gazdasági és társadalmi előnyeire hívja fel a figyelmet. A most indult kampány megmutatja, hogy munka- és lakóhelyünk környezetében gyalogosan vagy kerékpárral elérhető távolságban minden szükséges áru és szolgáltatás fellelhető. A kampány egészen február végéig tart Zuglóban, majd tavasszal Budapest több más kerületében is elindul. Elég, ha a Helybenveddmeg.hu oldal térképén megkeresik az akcióban részt vevő boltokat, amelyek bejárati ajtaján Helyben vedd meg! matrica is jelzi, hogy az adott üzletben pontokat kaphatnak a gyalogos vagy kerékpáros vásárlásokért. A kampányban minden résztvevőnek 18 matricát kell összegyűjteni ahhoz, hogy esélye legyen az 50 darab egyedi táska vagy egy 100 ezer forintos vásárlási utalvány megnyerésére. (H. Gy.)

Forgalomban maradnak a biocidok
Az Európai Unió tanácsa december 20-i ülésén a mérgező, egészségünket veszélyeztető biocidok (rovar- és rágcsálóirtó, valamint fertőtlenítőszerek) piacon tartása mellett foglalt állást. A tanácsi közös álláspont jelentős visszalépés az Európai Parlament (EP) által szeptemberben megszavazottakhoz képest. Az EP a veszélyes anyagok kevésbé káros alternatívákkal való kiváltását támogatta, ahogyan azt korábban a REACH, a vegyi anyagok uniós szabályozása is előírta. Az EU új rendelete a piacon lévő mintegy 50 ezer biocid engedélyezését szabályozná. (www.greenfo.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.