Röviden

MTI
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kommunista bűnök
A volt kommunista rendszerek által elkövetett bűnök tagadásának tilalmát kérte az Európai Bizottságtól hat EU-tag kelet-európai ország. Bulgária, Csehország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Románia külügyminiszterei Viviane Redingnek, az unió igazságügyi biztosának küldött közös levelükben azt írták, hogy „a totalitárius bűnök megbocsátását, tagadását és lekicsinylését bűncselekménynek kell minősíteni”, akármilyen rendszer követte is el azokat. (MTI)

Lendvai védelmében
Nyilatkozatban állt ki Paul Lendvai mellett Erhard Busek volt osztrák alkancellár. „Magyar tömegtájékoztatási eszközökben, de befolyásgyakorlás révén máshol Európában is kísérlet történik az elismert nemzetközi újságíró hiteltelenítésére” – írta Busek. A Heti Válasz a múlt hónapban az 1980-as évekből való iratokra hivatkozva írta, hogy Lendvai önkéntes informátorként jelentett a Kádár-rendszer alatt a magyar külügyi tárcának. (MTI)

Anne Applebaum kapta a Petőfi-díjat
A közép-európai népeknek az jelenti a gyógymódot az egymással ápolt kapcsolataikban, ha megértik egymás történelmét – mondta Navracsics Tibor kormányfőhelyettes a Terror Háza Múzeum alapítványa Petőfi-díjának átadásakor. A díjat Anne Applebaum amerikai újságíró vehette át a Gulag-táborok és a kommunizmus kelet-közép-európai történetének kutatásáért. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.