Röviden

MN
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Filmszemle külföldi vendégek nélkül
A Magyar Filmunió közlése szerint a jövő áprilisra tervezett Magyar Filmszemlére nem hívnak külföldi vendégeket. Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója szerint külföldi újságírókat, fesztiválszervezőket erre az időpontra nehéz lenne meghívni, mivel ekkor már a cannes-i filmfesztivál előkészületei zajlanak. A vezető az MTI-nek adott nyilatkozatában kitért arra is, hogy Budapest Screening néven a filmunió megpróbált ugyan egy kisebb, kizárólag a külföldi közönségnek szánt mustrát megszervezni a hagyományos februári időpontra, de ez financiális okok miatt nem jött össze. Így még mindig nem tudják a módját, hogy ajánlják ki a legfrissebb magyar alkotásokat a külföldi szakmának. (MTI)

Átadták a Kós Károly építészeti díjakat
Papp József, Debrecen polgármesteri hivatalának műszaki nyilvántartási ügyintézője, Harsányi Attila nyugalmazott építész és Pintér Tamás, a Kós Károly Kör elnöke vehette át csütörtökön a Kós Károly építészeti díjakat. (MTI)

Megszűnik a Borbarát
Tizenöt év után megszűnik a Borbarát című nyomtatott szaklap, de a szerkesztők azt remélik, hogy hamarosan más formában újra jelentkeznek a piacon. (MN)

Bővült a levéltár digitális anyaga
A Magyar Országos Levéltár az idén 1,1 millió digitális felvételt készített iratairól. Jelentősen bővült a levéltár középkori adatbázisának képanyaga: mintegy 120 ezer oklevél színes, digitális képét csatolták a korábbi években készült adatbázishoz, amely elérhető a mol.arcanum.hu/dldf/ internetes címen. Szintén az idén készült el A középkori Magyarország digitális könyvtára címet viselő weboldal, amelyen megtalálható Fejér György Codex Diplomaticusa és az Anjou-kori Oklevéltár eddig megjelent kötetei. (MTI)

Elhunyt Blake Edwards
Nyolcvannyolc éves korában, tüdőgyulladás szövődményei következtében elhunyt Blake Edwards, az Álom luxuskivitelben és a Rózsaszín párduc-filmek rendezője, forgatókönyvírója, producer. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.