Semjén marad a KDNP-elnök

Az elkövetkező négy évben is Semjén Zsolt lesz a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke – döntött hét végén a párt országos választmánya. Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, kiemelten számít a kereszténydemokratákra a kormány és a szövetség munkájában.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KDNP országos választmányának szombati ülésén a leadott 223 szavazatból 209-en támogatták Semjén Zsolt ismételt elnökké választását. Semjén végül egyedül indult a tisztségért, bár korábban Papp Tibor, a párt alelnöke is bejelentette, hogy beszáll az elnöki posztért vívott harcba. A megyék azonban kivétel nélkül Semjént támogatták, és a választmányi ülésen sem érkezett másra jelölés.
Az ülés után a régi-új elnök elmondta, a választmány hitet tett a Fidesz–KDNP szövetség mellett, és beszélt arról is: a KDNP legmarkánsabb programpontjai a kormányra kerülés óta már megvalósultak. Kitért még arra, hogy a helyi szinten esetlegesen megjelenő Fidesz–KDNP feszültségek kezelésére megállapodtak egy egyeztetőbizottság létrehozásáról.
A KDNP szombati tanácskozásán Harrach Pétert, Bagdy Gábort, Kalmár Ferencet, Simicskó Istvánt, Surján Lászlót, Rétvári Bencét és Seszták Miklóst választották a párt alelnökévé, míg a választmány elnöke továbbra is Latorcai János lesz. Semjén szerint a névsor világosan megmutatja azt a politikai irányvonalat, amelyet képviseltek, és a jövőben is képviselni fognak.
A nyolctagú elnökségbe Szalma Botond, a kereszténydemokraták fővárosi elnöke nem került be; róla korábban megjelentek olyan sajtóinformációk, hogy a kettős párttagság ellen van, és a Fidesz mellett nagyobb önállóságot szorgalmaz a KDNP-nek. Semjén Zsolt ismét megerősítette, hogy a kettős tagság tény, ezen nem kívánnak változtatni a jövőben sem.
– Önök is tudják, hogy a szövetségkötés embere vagyok, ezért a KDNP barátja is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a KDNP választmányi ülésén tartott köszöntőjében. A Fidesz honlapján közzétett videó tanúsága szerint Orbán Viktor kijelentette: mindent megtesz a jövőben azért, hogy a KDNP és a keresztény politikai gondolat megkapja az őt megillető helyet és befolyást a kormányzati munkában, valamint a politikai életben. A miniszterelnök hangsúlyozta továbbá, az ő felfogása a KDNP helyzetét illetően úgy szól, hogy „szövetség vagy felmorzsolódás”. A nagypolitika mélyszerkezete, a magyar társadalom karakterrajza, politikai természete ugyanis csak ezt a két lehetőséget kínálja számunkra – tette hozzá.
A szombati tanácskozáson Orbán Viktor beszélt a kormányváltás óta elvégzett munkáról is, és példaként említette, hogy visszaadták a határon túli magyarok állampolgárságát, felére csökkentették a politikusok számát, és lehetővé tették, hogy 2011-től a gyermeknevelés költségei után ne kelljen adót fizetniük a magyar családoknak. A miniszterelnök szerint a kereszténydemokraták és a Fidesz együtt mentette meg a magyar nyugdíjrendszert és a nyugdíjakat. – A jövő év sem lesz könnyű. Meg kell alkotni Magyarország új alkotmányát, be kell indítani az Új Széchenyi-tervet, és sikerre kell vinni a magyar EU-elnökséget – zárta beszédét Orbán Viktor kormányfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.