Sikeres őssejtes beavatkozás

MTI
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miskolcon, a megyei kórház gyermek-egészségügyi központjában megtörtént az első sikeres, Magyarországon tárolt őssejttel végzett transzplantáció. Egy másfél éves, leukémiás kislányba ültették be a testvére köldökzsinórvéréből kinyert őssejtet – jelentette be Nagy Kálmán, az intézmény gyermekonkológiai és csontvelő-transzplantációs osztályának osztályvezető főorvosa.
Most először mentettek életet Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével. A műtét szeptemberben történt, a beültetett őssejt – amelyet a Krio Intézetben tároltak és készítettek elő a transzplantációra – a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott – közölte Nagy Kálmán. Mint mondta: köldökzsinórvér-transzplantációt sok helyen és sokszor végeznek, Miskolcon is, ez mára igen gyakori beavatkozássá vált. Ez a mostani beültetés annyiban különleges, hogy az őssejteket a köldökzsinórvérbank állományából kapták. A kislány állapota jó, egészséges, minden sejtsora működik. A transzplantáció sikeres. A leukémia eltűnt a szervezetéből, gyógyultnak tekinthető, és a napokban kiengedik egy kórház közeli otthonba – tette hozzá a profeszszor. Nagy Kálmán megjegyezte: a gyermekben most nem a saját sejtjei működnek, hanem testvérének a sejtjei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.