Sínen a tanügyi törvény

2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapos huzavona után a román parlament tegnap elfogadottnak nyilvánította az oktatási törvényt, amely jelentős kedvezményeket biztosít a kisebbségi diákoknak. A jogszabály rendkívül heves vitákat gerjesztett a jobbközép demokraták (PDL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíció és az ellenzéki pártok között, utóbbiak ugyanis a román nyelvet „másodrangúvá alacsonyító”, az ország államisága elleni „merényletként” tálalták a törvény előírásait. A szociáldemokrata és liberális politikusok főként az ellen ágáltak, hogy a törvény biztosítja a kisebbségi diákoknak, hogy a jelenlegi gyakorlattól eltérően anyanyelvükön tanulhassák Románia történelmét és földrajzát, ugyanakkor ezentúl idegen nyelvként tanulhatják a románt.
Az Emil Boc vezette bukaresti kormány októberben felelősségvállalási eljárással fogadta el a parlamentben az ágazati reformot előirányzó törvényt, amelyet az ellenzék megtámadott az alkotmánybíróságon. A taláros testület előbb az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a felelősségvállalást, újabb, a Boc-kabinet kérésére meghozott ítéletében azonban már leszögezte: folytatódhat a procedúra, mivel a törvényhozás megtagadta a felelősségvállalás után benyújtott bizalmatlansági indítvány megvitatását.
Ennek nyomán a demokraták tegnap a parlament napirendjére tűzték a jogszabály elfogadását, és mivel a liberálisok visszavonták a bizalmatlansági indítványt támogató aláírásukat, a törvényt elfogadták a honatyák. Noha az ellenzék tiltakozásképp kivonult a parlamentből, és ismét azzal fenyegetőzött, hogy alkotmánybírósághoz fordul, a törvény kihirdetését ez valószínűleg nem akasztja meg. Paradox módon a dokumentumnak létezik a szenátus asztalán egy, az ellenzék által kidolgozott változata is, amelyből már kiiktatták a kisebbségeknek kedvező paragrafusokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.