Sopronba érkezik Rátgéber

Fontos mérkőzések előtt állnak a magyar csapatok a női kosárlabda Euroliga mai 8. fordulójában. A két győzelmet és öt vereséget számláló Pécs a francia Mondeville-hez látogat, s ha kikap, akkor minden esélyét elveszti a továbbjutásra. A Sopron már négy sikernél tart, a továbbjutása nincs veszélyben, számára inkább a presztízs a tét. A teljes mezőny egyetlen veretlen csapata, a Fenerbahce látogat a nyugati határszélre, amelynek az egykori pécsi mester, Rátgéber László az edzője, s itt játszik Vajda Anna is.

2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rátgéber Lászlót még Isztambulban hívtuk fel, azt tudakolva, milyen érzésekkel készül.
– Isztambulban már játszottunk a Sopronnal, s ha arra gondol, nem ébresztett bennem olyan izgalmat a találkozó, mint annak idején bármelyik Pécs–Sopron meccs. Ha a saját szempontomat nézem, jobb lett volna néhány héttel hamarabb Sopronban pályára lépni, mert a mérkőzés után csütörtökön repülünk vissza Isztambulba, rá két napra viszont egyhetes szabadságra újra jövök haza. Persze, ezúttal is örömmel érkezem, mert találkozhatok a barátaimmal. Remélem, jó kis meccset játszunk. Ha jól tudom, ez az egyetlen Euroliga-meccs, amelyre belépő fejében jöhetnek be a soproni szurkolók. Ami kitüntető elismerés, fényes pont a karrieremben – jegyezte meg a tréner ismert kedélyes stílusában.
A Fenerbahce sok pontot dob, de sokat is kap. Rátgéber szerint nem a rossz védekezése miatt:
– Taurasi, Taylor, Jonas, Matovics, tele vagyunk világsztárokkal. Olyan kiváló játékos, mint Vajda Anna, csak csereként jöhet számításba. A minőségbeli különbség úgy jön ki a legjobban, ha minél többet dobunk. Ám Jekatyerinburgban megmutattuk, védekezni is jól tudunk. Az a célunk, hogy bejussunk a final fourba, ami személyes sikert is jelentene, hiszen három különböző csapattal eddig ez egyetlen edzőnek sem sikerült.
A négyes döntőről Sopronban egyelőre csak titkon álmodoznak. A csapat dolgát megnehezíti, hogy a nyáron kialakított keretből már hárman – Kocsis Boglárka, Czank Tímea, Szabó Fanni – kidőltek, s a szerdai meccs után Fűrész Diánát is meg kell műteni. Székely Norbert vezetőedző tudja a legpontosabban, hogy emiatt a többiekre mennyivel nagyobb teher hárul:
– Az első hét emberünk felfogta, a bajnokikon az első tíz percben tökéletesen kell kosárlabdázniuk, hogy utána pihenhessenek, s a cserék is pályára léphessenek. Az Euroligában nehezebb a helyzet, a nagy teher miatt becsúszik egy-egy gyengébb periódus. Egy hete például azért nem tudtunk nyerni Madridban, mert az első félidőben nem állt össze a védekezésünk, s bár a hajrában feljöttünk egy pontra, fordítani már nem tudtunk.
– Majd a török csapatra és Rátgéberre térve így folytatta: – A Fenerbahce ellen mi csak nyerhetünk. Rátgéber Lászlóval teljesen korrekt a kapcsolatom, örülök a sikereinek, Vajda Annával együtt a magyar kosárlabdázás jó hírét viszik szerte a világban.
Reméljük, a Sopron nemcsak udvarias, hanem egyben eltökélt házigazda lesz ma este.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.