Stabil uniós vezetés

2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és Lengyelország stabil kormányzattal rendelkeznek, ezért lehetőségük van arra, hogy megmutassák, mire képes Közép-Európa – mondta tegnap Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, miután magyar kollégájával, Martonyi Jánossal tárgyalt Budapesten. Jövőre a két ország váltja egymást a soros európai uniós elnökség élén, ennek apropóján a két tárcavezető kiemelte, hogy minden területen szorosan együttműködnek. Radoslaw Sikorski hangsúlyozta, hogy Lengyelország a Nyugat-Balkán szakértőjének tekinti Magyarországot, ezért a nyugat-balkáni államok integrációs törekvéseivel kapcsolatos minden magyar kezdeményezést támogatni fog. Lengyelország különleges szerepet kap majd a keleti partnerségről szóló budapesti csúcson, hiszen Varsó a fő kezdeményezője a programnak, amelyben Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna vízumegyezményeket, szabadkereskedelmi megállapodásokat kötne az EU-val.
– Nekünk Lengyelország a legközelebbi barátunk. Régi érzelmi, kulturális, emberi elemekkel átszőtt kapcsolat köt össze bennünket. (…) Érdekeltek vagyunk Európa felemelkedésében, abban, hogy mind a magyar, mind a lengyel elnökség sikeres legyen, és hogy bebizonyítsuk, a kelet-európai bővítés nem volt elhamarkodott – mondta Martonyi János. A külügyminiszter egységes európai energiapolitikát szorgalmazott, hiszen az egységes piac megteremtése egész Európának biztonsági kérdés is. Magyarország továbbá támogatja a közös biztonság- és védelempolitikára irányuló lengyel kezdeményezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.