Stohl a bíróság előtt

Megkezdődik ma a Stohl András májusi balesete miatt indított büntetőper a bíróságon, a színészt súlyos testi sértést okozó ittas vezetéssel vádolják. Az eljárás nem vizsgálja, hogy a terhelt drogot is fogyasztott, mert a híresség az elterelést választotta.

Csibra Tibor
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényszék elé áll ma Stohl András, megkezdődik a színész súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt indított büntetőpere a Budakörnyéki Bíróságon. Az eljárásban nem vizsgálják, hogy a vádlott tavaszi autóbalesete előtt kábítószert is fogyasztott. Ennek oka, hogy vállalta az úgynevezett elterelést, így a droghasználat miatt nem kell felelnie.
Emlékezetes, Stohl András május 8-án hajnalban Budapestről fóti otthonába tartott terepjárójával, amikor áttért a szemközti sávba, ahol összeütközött két másik autóval. A balesetben egy ember súlyosan, három pedig könnyebben megsérült. A színész a kiérkező mentőket megvárta, de a rendőrök már nem találták a helyszínen. Stohl telefonon a baleset helyszínére hívta élettársát, majd annak autójával távozott. A férfit lakásáról állította elő a hatóság, az elvégzett tesztek tanúsága szerint ittas volt, és kábítószer – úgy tudjuk, kokain – hatása alatt állt a szerencsétlenség idején.
Stohl ellen a dunakeszi rendőrkapitányság folytatott eljárást, ennek aktáiban már nem szerepelt a kábítószerrel visszaélés. A vizsgálat nem tárta fel azt sem, hogy a híresség kitől szerezte be a tiltott anyagot, illetve hogy többen is fogyasztottak-e abból. A sajtóban találgatások jelentek meg a lehetséges dílerekről, a nyomozókban pedig felvetődött, hogy a hatóság újságírókat hallgasson meg hírforrásaikról.
A baleset súlyos sérültje egy idős férfi, aki combnyaktörést szenvedett. A sértett sokáig kórházban lábadozott, és elutasította Stohl közeledését, aki kártérítést szeretett volna fizetni neki. Sérüléseit igazságügyi orvos szakértő vizsgálta, aki még nem nyilatkozott arról, hogy a férfit érte-e maradandó károsodás. A jogszabályok szerint a szakember a baleset után egy évvel újra megvizsgálja a sértettet, és akkor ismerteti eredményét. Ha arra jut, hogy az idős férfi maradandó egészségkárosodást szenvedett, akkor az ügyészség kiegészíti azzal a vádiratot – tudtuk meg Csecserics Istvántól, a Pest Megyei Főügyészség szóvivőjétől. A súlyosabb minősítéssel a várható büntetési tétel is emelkedik.
Stohl Andrásnak nem ez az első hasonló ügye, nyolc éve pénzbüntetésre ítélték, és a jogosítványát is bevonták, amikor ittasan összetörte az autóját, a balesetben csak ő sérült meg. Négy esztendeje a Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúsítottként hallgatta ki a színészt egy drogügyben, Stohl akkor is az elterelést választotta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.