Szegény embereknek gyűjtötték a tűzifát

Összesen 12-15 ezer ember számára biztosítja a tüzelőt a hideg téli hónapokra a napokban sikerrel záruló tűzifagyűjtési közmunkaprogram. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a munkálatok 620 munkanélkülinek biztosítottak alkalmi kenyérkeresetet.

Bodacz Péter
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban megfogalmazott célkitűzések teljesítésével zárul az idei tűzifagyűjtés. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által november közepén elindított egy hónapos közmunkaprogramjában 620 munkanélküli vett részt, akik összesen 6600 köbméter tüzelőt gyűjtöttek össze az állami tulajdonú erdőkben. A tárca lapunkkal közölte: 160 település önkormányzata vett részt a programban, amelynek köszönhetően a rászoruló családok kedvezményes áron, 1500 forintért, azaz a piaci ár nyolcadáért-tizedéért vásárolhatják meg az ily módon összegyűjtött tűzifát.
– Ez nem a „Szedd magad!” program. Az önkormányzatok döntik el, hogy kik a rászorulók, akik ugyanakkor a tűzifa gyűjtésében is részt vehetnek. Az egy hónapos akció az erdészetekkel szoros együttműködésben folyik, a 68 millió forintos állami szerepvállalás fedezi a munkások bérét és eszközigényét – fejtette ki megkeresésünkre Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatási államtitkára. Mint hangsúlyozta, főként a legelmaradottabb észak-magyarországi térségek, így Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéket érintette a program, az akció mintegy háromezer családnak, 12-15 ezer embernek jelent megoldást a hideg hónapokra. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy az eddigi szomorú tapasztalatok szerint a tömeges falopást nem a filléres gondokkal küzdők követik el, hanem jól szervezett bandák, amelyek a tűzifapiacon értékesítik a zsákmányt.

Állami beavatkozást sürgetnek. Kilátástalan helyzetű családok életkörülményeinek javításáért emelt szót a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal. A szervezet a közeledő ünnepek kapcsán közölte: egyre több szegénységben élő család fordul hozzájuk azzal a kéréssel, hogy élelemre, tűzifára, lakbérre valóra volna szükségük, mert nélkülözni kénytelenek. Mint írják, egy tatabányai szívbeteg nagymama nyolcéves unokájának szeretné biztosítani a betevő falatot, de 48 ezer forintos jövedelméből nem futja a 30 ezer forintos lakbérre, és a négyszázezer forintra nőtt közüzemidíj-hátralék törlesztésére. A fórum közleménye idézi egy kétgyermekes családanya levelét is, aki ugyancsak több százezres közüzemi tartozásról számol be. A bajba jutott asszony attól tart, hogy házát végrehajtással terhelik meg, ez esetben azonban a bank felmondja a hitelt, és az utcára kerülnek. – A megélhetés körüli gondok oly tömegessé váltak az elmúlt években, hogy állami akarat szükséges ahhoz, hogy a válságos helyzet enyhüljön – írja közleményében a szociális fórum.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.