Szennyvíziszap: az NNI nyomoz Pécsett

Házkutatást tartottak a Tettye Forrásház Zrt. székházában a francia tulajdonú Pécsi Vízmű Zrt. által el nem szállított iratok után kutatva. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismeretlen tettes ellen nyomoz környezetkárosítás gyanújával, információink szerint a pécsi szennyvíztelepen lévő, több tízezer tonnányi kezeletlen szennyvíziszap miatt.

Bóka Máté Ciprián
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozás összefüggésben van a francia SUEZ kisebbségi tulajdonában lévő Pécsi Vízmű Zrt. érdekkörébe tartozó Délkomp Kft. és az új pécsi szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. közötti, a pécsi szennyvíziszap kezeléséről szóló vitával. (A Délkomp a Pécsi Vízmű tulajdonában lévő Aquainvest Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. többségi birtokában van.)
Az előzményekhez tartozik, hogy korábban évekig a Pécsi Vízművel kötött szerződés alapján a Délkomp kezelte a Pécsett keletkező szennyvíziszapot, az erre vonatkozó kontraktus pedig a Tettye Forrásházzal is érvényben volt 2010 első néhány hónapjában. Egészen addig, amíg azt az új városi szolgáltató fel nem bontotta. A Forrásház azért szakított a céggel, mert álláspontja szerint a Délkomp súlyosan megsértette a megállapodást, az általa vállalt feladatot nem végezte el. A Forrásház szerint 60 millió forintot kifizettettek a Délkompnak, ám később észlelték, hogy a cég nem szállítja el az iszapot, s annak mennyisége egyre csak nőtt a telepen. Jelenleg több tízezer tonnányi feldolgozatlan szennyvíziszap és félkész komposzt található a pécsi szennyvíztelepen, amelyet a Forrásház szerint a Délkompnak kellett volna kezelni. A Délkomp vitatja a szerződésbontás jogosságát, a kft. szerint a Forrásház tartozik nekik 30 millióval.
Úgy tudjuk, az NNI által lefolytatott házkutatás során a Pécsi Vízmű és Délkomp közötti szerződéseket, valamint a Délkomp és más cégekkel megkötött megállapodásokat foglaltak le a hatóság emberei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.