Szigorúan ellenőrzik a petárdaárusokat

Munkatársunktól
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne vásároljunk illegális árustól tűzijátékterméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük – figyelmeztetett honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Ismert, hogy szilveszter előtt sokan vásárolnak pirotechnikai eszközöket. Magyarországon szigorúan szabályozzák a tűzijátékozást. Csak december 28-tól lehet megvásárolni engedély nélkül a kis- és közepes méretű petárdákat, és kizárólag szilveszter napján tizennyolc órától másnap reggel hat óráig szabad őket felhasználni.
A rendőrség közlése szerint a fel nem használt termékeket január 5-ig vissza kell vinni, és a forgalmazónak kötelessége visszavenni. Ha valaki a pirotechnikai eszközöket tovább birtokolja, szabálysértést követ el és 100 ezer forintos bírsággal büntethető.
Tavaly a visszaélések miatt 316 eljárást indítottak, 3,8 milliós bírságot szabtak ki, 121 esetben elkobozták a terméket; idén december 14-ig már 335 eljárás indult, a bírság összege négy és fél millió forintra nőtt, és az elmarasztalások száma is emelkedett – tette hozzá a hatóság. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője ugyanakkor azt hangsúlyozta: minden pirotechnikai eszköz veszélyes, halálos sérülést és maradandó fogyatékosságot is okoztak már tűzijátékok. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője arról tájékoztatott, idén már huszonhat esetben foglaltak le illegális termékeket. A hatóság a következő napokban minden piacon, aluljárókban és más árusítóhelyeken is ellenőrzéseket végez. A közelmúltban több ezer ilyen terméket foglaltak le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.