Szigorúbb törvények az iszaptragédia miatt

Munkatársunktól
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két szakértő segíti a Kolontár melletti iszapkatasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság munkáját – döntött a testület tegnapi ülésén, ahol elfogadták a munkatervet is. A szakemberek közreműködésére azért is szükség van, mert a bizottság céljai között szerepel az ország összes, környezetre veszélyes technológiát alkalmazó ipari létesítményének ellenőrzése is.
A bizottság a privatizációs szerződésektől fogva az október 4-én bekövetkezett gátszakadásig terjedően vizsgálja a vörösiszap-tározó és az azt üzemeltető cég felelősségét, de foglalkoznak majd azzal is, hogy a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökhöz köthető vállalatok érintettek-e a tragédiában. Lasztovicza Jenő (Fidesz) azt mondta: „a top tízben, százban lévő emberek” ne játsszanak több tízezer ember életével, vagyonával, javaival, ezért a világ legszigorúbb környezetvédelmi törvényének megalkotását javasolta. Jávor Benedek (LMP) megjegyezte, az Országgyűlés előtt van a környezetvédelmi törvényt módosító indítvány, illetve számos jogszabálytervezet előkészítés alatt áll. Kovács Tibor (MSZP) szerint túlzott mértékű vállalkozás, hogy a bizottság az ország valamennyi veszélyes üzemét, tárolóit felmérje.
Az OTP Bank közben bejelentette, elengedi a katasztrófában legsúlyosabban károsult negyven ügyfelének tartozását, míg több, nehéz helyzetben lévő ügyfél esetében február végéig fizetik a törlesztőrészleteket. A Nemzeti Segélyvonal Alapítvány a károsultak segítésére szervezett gyűjtéséből 318 millió forint adományt juttatott négy nagy segélyszervezetnek, amelyből a devecseri önkormányzatnak egy kilencszemélyes kisbuszt vásároltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.