Tálib csapás az afgán hadseregre

Munkatársunktól
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom afgán katona és öt merénylő is meghalt abban a két támadásban, amelyet a tálibok hajtottak végre az afgán erők ellen tegnap az ország két városában. A brit közszolgálati BBC információi szerint a Kabul közelében és Kunduz városában kivitelezett öngyilkos merényletek kimondottan az afgán hadsereg kiképzőközpontjai, a kiképzés alatt álló, illetve újonc egységek ellen irányultak.
Az afgán védelmi minisztérium szerint tegnap reggel a hadsereg egyik, a fővárosba újoncokat szállító busza ellen követtek el öngyilkos támadást, amelyben öt bakanövendék meghalt, kilencen megsérültek. A két támadó tüzet nyitott a buszra, ám egyiküket – egy közeli ellenőrző pont mellett – lelőtték, de a másiknak sikerült felrobbantania magát. A támadás a Kabulból Dzsalálábádba vezető főúton történt, ahol több katonai támaszpont és kiképzőközpont van. Ezt az utat gyakran veszik igénybe a NATO járművei is.
A fővárostól 250 kilométerre északra fekvő Kunduz városban pedig, ahol előző nap felkereste az ott szolgáló német katonákat Angela Merkel kancellár, legalább négy támadó robbantotta fel magát. Szemtanúk szerint tűzharc is kialakult a kiképzőközpont körül, ahol öt katona és három rendőr vesztette életét. A kunduzi laktanya – amely a belvárosban helyezkedik el – mindössze száz méterre található a városi rendőrkapitányság épületétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.