Tartalékosan az elittel szemben

2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December elején furcsán hangzik, mégis így igaz, a holnap kezdődő jesenicei torna az utolsó alkalom arra, hogy aki eddig nem tudta, felhívja magára a figyelmet: ott a helye a magyar jégkorong-válogatottban az áprilisi divízió I-es világbajnokságon. A játékosok ugyanis legközelebb már csak a vb-t megelőző edzőtáborban találkoznak Ted Sator szövetségi kapitánnyal, aki akkor már csak szűkíteni fogja a keretet, nem bővíteni.
Az amerikai szakember a minél pontosabb felmérés érdekében rendhagyó kísérletként a legjobbakat ezúttal nem hívta meg. Ami egyben kockázatos vállalkozás, hiszen a mieink Jesenicében sorrendben a házigazda Szlovénia mellett Ausztriával és Norvégiával, tehát három A csoportos gárdával találkoznak. A magyar válogatottból a három légiós (Szuper Levente, Vas János, Szélig Viktor) mellett előre tervezetten a rutinos székesfehérvári különítmény (Palkovics Krisztián, Ladányi Balázs, Horváth András, Tokaji Viktor, Vas Márton) hiányzik.
A múlt heti Vasas–Csíkszereda mérkőzésen további két ember esett ki. Gröschl Tamás olyan erővel kente a palánkra Ladislav Sikorcínt, hogy a szlovák játékos súlyos agyrázkódást szenvedett, és két hét teljes pihenést írtak elő neki az orvosok. A félreértések elkerülése végett nem Gröschl, hanem Sikorcín a kerettag. Ami önmagában is érdekes történet. Egy évtizede Gröschlt a magyar hoki egyik nagy ígéretének tartották, 2008-ban még tagja volt az A csoportos feljutást kivívott válogatottnak Szapporóban, a svájci vb-re viszont már nem utazhatott el, és Fehérváron sem marasztalták. Képességeit ma is mindenki elismeri, de miként ez az eset is mutatja, az indulatain nem mindig tud uralkodni. Sikorcínnak az édesanyja magyar, igaz, a magyar nyelvvel hadilábon áll, november elején állítólag ezért maradt ki a keretből. Ezek szerint a csíkszeredai miliő jó hatással van rá, meghatározó embere a Mol-liga alapszakaszát megnyert együttesnek, és kisebbségi sorban még a magyart is könnyebb elsajátítani.
Sille Tamás ugyanezen mecscsen, pontosan utána, a szokásos kézfogásnál törölte képen a csíki Becze Tihamért, ami a sportágban merőben szokatlan. Az előzményekhez tartozik, hogy Sille két éve néhány hónapot eltöltött Csíkszeredában, ám akkor sem találta meg a hangot a helyi fiatalokkal, akik állítólag idén is bosszantották. Higgadtabban is rendezhette volna az ügyet, mert a tettéért fegyelmi eljárás indult ellene, ami a válogatottnál automatikus eltiltást von maga után. Fegyelmezetlenségével Sofron István is magára haragította klubja, a Fehérvár vezetőit, de a válogatottnál esélyt kapott. Csakúgy, mint a miskolci Láda Balázs először, a szintén szlovák születésű Vladimir Dubek, valamint Jánosi Csaba két év után ismételten.
Bizakodva várhatja az áprilist, aki a jelenlegi felállásban Jesenicében kitűnik a többiek közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.