Tengerészeket keresnek

Vigh Dániel
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsüllyedt tegnap egy dél-koreai halászhajó az Antarktisz közelében, a Déli-óceánon – közölte az AFP. Öten fulladtak a jeges vízbe, húsz matrózt már kimentettek, tizennyolc társukat továbbra is keresik az új-zélandi tengerészeti hatóságok mentőalakulatai.
A szerencsétlenség az új-zélandi partoktól körülbelül 2250 kilométerre délre, félúton az Antarktisz felé következett be, helyi idő szerint reggel fél hétkor. A jéghideg vízben tíz percet lehet kibírni, utána nagyon kevés az esély a túlélésre, ha nincs az emberen valamilyen speciális, a hőt megtartó öltözék – mondta el Ross Henderson, az új-zélandi mentőcsapatok szóvivője az AFP-nek. Henderson szerint jelenleg tisztázatlan, miért süllyedt el a halászhajó, hiszen gyenge volt a szél és mindössze egyméteresek lehettek a hajót érő hullámok.
Dél-koreai médiumok viszont a mentőhajókat akadályozó, magas hullámokról számoltak be. A mentésről egyelőre nem ismeretesek részletek, csak annyi, hogy a dél-koreai parti őrség az új-zélandi hatóságoktól kért segítséget a túlélők felkutatásához. A halászhajón dél-koreai, kínai, indonéz, Fülöp-szigeteki, orosz és vietnami tengerészek szolgáltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.