Tilalom a román és a bolgár földre

MTI
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság azzal a javaslattal állt elő kedden, hogy Bulgáriában és Romániában 2014-ig fennmaradhassanak a külföldiek földvásárlási jogára vonatkozó korlátozások. Az Európai Unió végrehajtó testülete a döntést azzal indokolta, hogy egyik érintett országban sem teljes körű a tilalom a külföldiek földszerzésére, másrészt mindkettőben érvényesek maradtak azok a társadalmi és gazdasági megfontolások, amelyek alapján lehetőséget kaptak az átmeneti korlátozásokra. Emlékeztetett a bizottság arra is, hogy a két ország számára még a 2005-ben kötött csatlakozási szerződés adott lehetőséget az ideiglenes intézkedések bevezetésére. Brüsszel egyúttal azt ajánlotta Bulgáriának és Romániának, vegyenek fontolóra olyan intézkedéseket, amelyek agrárpiacaikat jobban a liberalizációhoz igazítják.
Az EB előtt van más tagállamok, így Magyarország kérése is a jövő tavasszal lejáró átmeneti földvásárlási moratórium meghosszabbításáról. Brüsszeli sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: hivatalos döntésről a bizottságtól még nem kaptak tájékoztatást, de a maga részéről nem türelmetlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.