Tizennégyen a csúcson

Munkatársunktól
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze tizennégy vállalkozás található a 2009-ben mérleget leadó, tízmilliárd forintot meghaladó árbevételű magyar cégek között, amelyek tulajdonosi köre kizárólag magyar magánszemélyekre vezethető vissza az Opten cégadatbázisa alapján – közölte tegnap a Gazdaság.hu. A portál szerint e vállalkozások együttes árbevétele kevesebb mint negyede a toplistát vezető Mol árbevételének. A tizennégy cégnél ez a sor összesen 430 milliárd forintot tesz ki.
Az összeállításból kiderül, hogy valamennyi tisztán magyar hátterű cég nyereséges, együtt csaknem 16 milliárd forint mérleg szerinti eredményt tudnak felmutatni. A 14 társaság csak tavaly 2,1 milliárd forint társasági adót fizetett be a költségvetésbe. A mérlegadatok szerint a tulajdonosok visszafogott osztalékpolitikát folytatnak, összesen valamivel több, mint kétmilliárd forint osztalékot vettek fel, hat vállalkozás pedig teljes egészében visszaforgatta a profitot a cég fejlesztésébe.
A listán zömmel családinak mondható vállalkozások találhatók, a kimutatható rokoni kapcsolatokkal nem rendelkező tulajdonosok száma alacsony, és valószínűleg közöttük is találhatók olyanok, akik ilyen-olyan rokoni szállal kapcsolódnak a famíliához. A cégek többsége kereskedelemmel foglalkozik, de bekerült két gyártó, valamint egy útépítéssel foglalkozó társaság is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.