Több milliárddal tartozik az EMFESZ

Dékány Lóránt
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több milliárd forinttal tartozik különböző magyar szereplőknek a hazai gázpiac csaknem ötödét lefedő EMFESZ Kft. – értesült lapunk több egybehangzó piaci forrásból. Úgy tudjuk, a szabadpiaci szolgáltató elmulasztotta rendezni számláit az elosztócégekkel, vagyis nem továbbította a fogyasztók által befizetett rendszerhasználati díjakat. Információink szerint emiatt több elosztótársaság külön pénzügyi garanciát kért az EMFESZ-től, amit nem kaptak meg. Ezért kilátásba helyezték a szolgáltatócég szerződésének felfüggesztését, amennyiben az EMFESZ ma délig nem rendezi tartozását.
A társaságok értesüléseink alapján a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) fordultak (ezt a MEH-nél nem erősítették meg lapunknak). Márpedig ha az elosztók nem továbbítanák az EMFESZ által küldött fűtőanyagot, akkor az a társaság működési engedélyének felfüggesztését jelentené.
Az EMFESZ Kft. a nyár óta működő Napi Földgáz- és Kapacitás- kereskedelmi Piac (NFKP) – amely tulajdonképpen egyfajta gáztőzsdének felel meg – aktív szereplője, ahol a gáz beszerzésének és értékesítésének kiegyenlítését végzi. Az NFKP elszámolását a KELER-csoport végzi. – A piac tagjainak egyfelől egyedi pénzügyi garanciákat kell biztosítaniuk, másfelől pedig arányos összeget kell fizetniük egy közös gázpiaci garanciaalapba – fejtette ki lapunknak Csiszér Péter, a KELER stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgatója. Mint mondta, az EMFESZ-nek december 16-án mintegy 2,2 milliárd forintos tartozása keletkezett, mivel nem teljesítette pénzügyi elszámolási kötelezettségét. Ezért a KELER felhasználta a gázszolgáltató egyéni biztosítékait, ám ezek nem fedezték a kötelezettséget. Így az elszámolóház kénytelen volt a közös pénzügyi alap egy részét is felhasználni. – Az EMFESZ-nek a mai napig kell kiegyenlíteni a tartozást, máskülönben a KELER elrendelheti a garanciaalap feltöltését, amelyet így a többi szereplőnek kellene megtennie – húzta alá Csiszér Péter. Megjegyezte, jelenleg folynak az egyeztetések az ügy rendezéséről. Az ügyfélkapcsolati igazgató rögzítette, már kizárták az NFKP-kereskedésből az EMFESZ-t.
A kft.-nél kérdésünkre közölték, hogy egy hazai nagyfogyasztójuk 2,8 milliárd forinttal tartozik nekik, emiatt alakult ki a problémás helyzet. Tegnap a több magyar nagyvárosban is fűtőművet üzemeltető társaság felszámolását kezdeményezte az EMFESZ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.