Török uralom Sopronban

Ch. Gáll András
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sopron az idényben valamennyi kosármérkőzésére ingyen engedi be a nézőket, egyetlen kivétellel, és ez a tegnap esti, Fenerbahce elleni Euroliga-összecsapás volt. „Azért ez sok mindent elmond arról, mekkora a rangja a csapatunknak” – jegyezte meg Rátgéber László, a török bajnok edzője, aki azóta, hogy 2008-ban elszerződött Pécsről a Szpartak Moszkva együtteséhez, most először vezette csatába aktuális csapatát az ősrégi ellenfél, az MKB Euroleasing ellen.
A mesteredző a szokottnál is gondterheltebb volt, mígnem fél órával a feldobás előtt kibökte: „Taurasi nem játszik.” Nem akárki esett ki alakulatából: Diana Taurasi, a kétszeres olimpiai és egyszeres világbajnok amerikai bedobó, a földkerekség legjobb női kosarasa, akire az isztambuliak játéka épül. Kedden még edzett az MKB Arenában, tegnap azonban már ki sem jött a pályára, a szállodában szorított társnői sikeréért. Hogy mi a baja a 28 éves klasszisnak, azt nem tudni pontosan, Rátgéber is csak annyit jegyzett meg rejtélyesen: „Gyengélkedik…” A csarnok persze zsúfolásig megtelt, egy félszektornyi, fekete-sárga mezbe öltözött Fener-drukker is elkísérte kedvenceit, és a feldobás előtti hangpárbajban nem is nagyon maradtak alul a vendégek fanatikusai a hazai rajongókkal szemben.
A Fener 7/0-s mutatóval vezette a B csoportot a 6/1-es Jekatyerinburg és a 4/3-mal álló Sopron előtt, a presztízsen túl természetesen a csoportelsőség volt a tét, hiszen a törökök még fogadják az oroszokat. Persze minden rosszban van valami jó: Taurasi távollétében a vártnál jóval nagyobb szerepet kapott a látogatók magyar magasbedobója, Vajda Anna, aki Ivana Matovicshoz hasonlóan valamikor megfordult a soproni zöld-sárgáknál.
A csapatok bemutatásánál Rátgébert fülsiketítő füttykoncert és nem éppen ízléses „Hazaáruló!” kórus köszöntötte – de hát mit is várhattunk?! A Sopronban sokáig csak az amerikai – ugyancsak világbajnok – Angel McCoughtry volt eredményes, odaát a cseh Hana Horáková szórta a triplákat, ám a többiek is remekeltek (6-14). McCoughtry lefoghatatlannak bizonyult, de sok lúd disznót győz alapon a látogatók tartották az előnyt. Mígnem Honti Kata és Amber Holt pontjaival sikerült a felzárkózás (24-25). Taylor beütötte harmadik faultját, a lett Zane Tamane pedig kiegyenlített, sőt Holt büntetőivel először vezetett a Sopron (30-28). Aztán 35-28-ra húzott el a nagy akarással küzdő házigazda, szétesett a törökök játéka. McCoughtry szünetig 19 pontot termelt, 42-34-gyel fordultak a csapatok. A harmadik játékrész elején a Pécsről átrándult Rátgéber-szimpatizánsok újból kifeszítették az elején már látott transzparenst („A távolság nem szakíthatja el azokat, akiket a szeretet összefűz!”), és 44-34-ről 48-44-re fel is jött az ázsiai euroligás, majd az emberfelettit nyújtó és a negyedben 22 pontig jutó Taylor vezérletével 68-61-re fordított. A vendégelőny később sem apadt, az élete meccsét játszó Taylor 37 pontnál fejezte be a műszakot – igaz, odaát McCoughtry 39-nél –, a meccset viszont 92-81-re megnyerte a Fener, és őrzi makulátlan mérlegét.

Pécsi bravúr. Az A csoportban: Mondeville (francia)–Pécs 62-66.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.