Tovább száguld az üzemanyagár

Munkatársunktól
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedik az üzemanyagok amúgy is magas ára holnap – értesült piaci forrásokból a Holtankoljak.hu. Szerdán mind a benzin, mind pedig a gázolaj literenként 4-4 forinttal drágul, ezzel újabb történelmi csúcsot dönt meg a két üzemanyagfajta tarifája. Holnap a 95-ös átlagára 358 forintra, míg a dízelé 345 forintra növekszik, ám az egyes töltőállomások között 30 forint is lehet az eltérés. Összességében – a holnapi változást is beleértve – az idén 44 forinttal drágult a benzin és 49 forinttal a gázolaj literje. Az újabb áremelkedés mögött – csakúgy, mint a múlt héten – a 95-ös benzin és a dízel tőzsdei árának emelkedése áll. A Holtankoljak.hu szerint a közelmúltban az előbbi 3,5, az utóbbi pedig 2,2 százalékkal nőtt. Mivel azonban a múlt héten erősödött némiképp a forint, ezért nem több, mint négy forint az újabb áremelés mértéke. Az üzemanyagok alaptermékének számító kőolaj világpiaci ára eközben hordónként 90 dollár környékére drágult.
Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazgatója nemrégiben lapunknak elmondta, 2011-re átlagosan 92–95 dolláros olajárat várnak, holott néhány hónappal ezelőtt az előrejelzés még csak 88 dollárral számolt. Ebből pedig az következik, hogy a jövő év első felében hasonló vagy a mostaninál még magasabb tarifákkal kell szembenézniük a magyar autósoknak.
A Holtankoljak.hu emlékeztetett arra, hogy tavaly egész évben 74 forinttal nőtt a benzin ára, míg a gázolajé 43 forinttal jutott magasabbra, de 2009 januárjában még csak 227 forint volt az átlagos ár a 95-ös esetében, a dízelnél pedig 240 forint. Az idén januárban viszont már 317 forintot kértek átlagosan egy liter benzinért és 298-at egy liter gázolajért. 2009 decemberének közepén, azaz tavaly ilyenkor átlagosan 294 forintba került a 95-ös, a dízel pedig 274 forintba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.