Tűzharc a mexikói Tecalitlán főterén

Munkatársunktól
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lövöldözés tört ki fényes nappal két mexikói bűnbanda fegyveresei között Tecalitlán városának főterén szombaton. Az öszszecsapásban 11 ember meghalt, 22 pedig megsebesült – közölte a távirati iroda. Az áldozatok közül nyolcan a helyszínen vesztették életüket, ketten a kórházba szállítás után haltak meg, az utolsó halottat pedig a közelben egy gépkocsiban találták meg. A nyomozók a lövöldözés helyszínén rengeteg kilőtt tárat, valamint sok elszórt lőszert és nyolc autót találtak, de nem tudtak senkit őrizetbe venni.
Ugyancsak szombaton az észak-amerikai ország kormánya bejelentette, a pénteki tűzharcban valóban sikerült megölni a La Familia drogkartell egyik vezetőjét, Nazario Morenót. Miként megírtuk, az országos rendőrfőkapitány egy nappal korábban már beszámolt az ország nyugati felében lévő Michoacanban kibontakozott tűzharcról, de akkor még nem tudta biztosra mondani, hogy a maffiózó a halottak között van-e. A negyvenéves férfin kívül öt rendőr és három bűnöző vesztette életét az összecsapásban – jelentette a BBC. Egy hónapon belül Moreno a második drogbáró, akit a hatóságok megöltek. November 5-én Ezequiel „Tony Tormenta” Cardenasszal, a Gulf kartell vezetőjével végeztek a rendőrök.
Moreno a 24 legkeresettebb mexikói drogbáró egyike volt, a La Familia pedig a szintetikus kábítószerek legnagyobb termelője. A csoport 2006 októberében vált igazán hírhedtté, amikor néhány tagja behatolt egy bárba, és ott öt levágott emberfejet dobott a táncparkettre. Moreno néhány éve könyvet írt, a Családi biblia című művet a frissen toborozott bandatagok kiképzésénél használják a bűnözők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.