Új vizes élőhelyek a Hortobágyon

2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átvonuló madarak etetésére, vonulók és maradók költésének elősegítésére új vizes élőhelyeket alakítanak ki a Hortobágyon, s ehhez 250 millió forintos pályázati forrást szeretnének megszerezni. A környezetvédelmi pályázatot a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. már benyújtotta, a remélhetőleg kedvező elbírálás jövő tavaszra várható – közölte Sarka Béla vezérigazgató. Az új élőhelyek kialakítását májusban szeretnék megkezdeni, a befejezést pedig, 2012. augusztusra tervezik.
A negyedmilliárdos fejlesztés eredményeképpen nő a teljes vízfelület, és különböző vízmélységű területek alakulnak ki. Erre azért van szükség, mert a gázló- és a halászmadaraknak egyaránt terített asztalt akarnak kínálni, a költést pedig a vízben kialakítandó szigetekkel szeretnék elősegíteni. Tervezik a vízelvezető csatornák megszüntetését, illetve erdőfoltok kialakítását is, utóbbival néhány nagyragadozó létszámnövekedését is szeretnék elősegíteni. A természetvédelmi program nagyon fontos, a területről ugyanis a 2002-es számláláshoz képest 2009-re 123 madárfaj tűnt el – közölte Juhász Tibor, a program szakmai gazdája.
A fejlesztéshez gazdasági érdek is fűződik: a halgazdaság szeretné odaszoktatni a madarakat, s ezzel tehermentesíteni a piaci követelmények szerint működő tavakat a zsákmányszerző látogatásoktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.