Veres Jánost eddig nem hallgatták ki

Jakubász Tamás
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte az MNV-ügy felgöngyölítését a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A nyomozó hatóság azt igyekszik kideríteni, hogy 2007 végén a jogszabályoknak megfelelően gyúrták-e egybe az akkor működő három állami vagyonkezelő szervezetet. Vagyis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a törvények maradéktalan betartásával lépett-e 2008. január elsején az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt., a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a nemzeti földalapkezelő helyébe. A rendőrség szeptember 16-án hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.
Mint megtudtuk, a BRFK az ügyben több közigazgatási szervezettől is iratokat kért be, s a dokumentumok egy része már meg is érkezett. A rendőrség az összes várt hivatalos papír áttanulmányozása után dönt arról, milyen egyéb bizonyítékokat szerez még be. Feltehetőleg az iratok tüzetes elemzését követően derülhet ki: meghallgatják-e az MNV 2007. végi létrehozása kapcsán az egykori döntéshozókat. Így a BRFK sajtóosztálya egyelőre nem válaszolt arra a kérdésünkre: a nyomozók megkeresik-e az ügy kapcsán például Veres János akkori pénzügyminisztert, valamint az ÁPV, a KVI és a földalapkezelő korabeli irányítóit, esetleg a vagyontanács tagjait. A rendőrség közlése szerint eddig csak a feljelentőt hallgatták ki a nyomozók. A büntetőeljárást a Civil Összefogás Fórum szóvivője, Csizmadia László kezdeményezte idén nyáron. A civilek kifogásolták, hogy a megszűnésre ítélt három egykori vagyonkezelő szervezet – törvényi kötelezettsége ellenére – 2007 végén nem készített zárómérleget és az állami vagyont sem írta össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.