Visszahozná a koronát a szlovák házelnök

Hírösszefoglaló
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kellene vakon megbízni az eurózóna vezetőinek szavaiban, hanem tervet kellene készíteni Szlovákiában a korona újbóli bevezetésére. A fenti javaslatot Richard Sulík szlovák házelnök tette egy tegnapi írásában, amit a Felvidék.ma nevű portál idézett. Mint ahogy Sulík kifejtette, az euró bevezetését Szlovákia azért szorgalmazta, mert abban bízott, hogy stabil fizetőeszközre tesz szert egy tisztességes pénzügyi rendszerben. Két évvel az euró szlovákiai bevezetése után az derült ki, hogy nem egyformán szigorú szabályok vonatkoznak mindenkire, sőt jelenleg egyáltalán nem érvényesek a szabályok, és az Európai Bizottság nagyon messze került a felelős magatartástól. Felelős magatartás Sulík szerint az lenne, ha az európai vezetők a bankokra is ráterhelnék a hiányok következményeit, nem pedig az, hogy a pénzintézetek állandóan újabb pénzcsomagokat kapnak, vagy az Európai Központi Bank felvásárolja a tagállamok kötvényeit. Sulík felelőtlennek tartja, hogy az eladósodott országok tartozásait más államok vállalják át, mert így az egészséges országok is bajba kerülnek végül.
A fogyasztási kiadások háborús időszakokra jellemző csökkentésére lenne szükség az euróövezet leggyengébb pénzügyi helyzetű tagállamaiban ahhoz, hogy a valutaunió fennmaradhasson – vélekedtek tegnap londoni gazdasági elemzők. A Centre for Economics and Business Research szerint valószínűtlen, hogy ezt el lehetne fogadtatni, ezért legjobb esetben is 20 százalékos esély van arra, hogy az euróövezet jelenlegi formájában fennmarad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.