Wass Albert-est a Tháliában

Makrai Sonja
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap mutatják be a budapesti Thália Színházban Rékasi Károly Wass Albert-estjét Koltay Gábor rendezésében. A két művész kapcsolata régebbre nyúlik vissza, már együtt dolgoztak az Adjátok vissza a hegyeimet! című filmben is, amelyet Erdélyben forgattak.
– Ott tapasztaltam meg, mit is jelent: tartozni valahova. Azok az emberek mutatták meg nekem, hogy teljes mellőzöttségben is lehet boldogan élni. És ehhez minden embernek joga van, csak néha a hozzá vezető utat nem leljük meg – mesélt Rékasi Károly az estet ihlető momentumokról.
A Szerelmem, Erdély című előadás Wass Albert szerelmeihez – felesége és öt gyermekének anyja, Siemers Éva, Elizabeh McClain, Éltető Marianne és Szeleczky Zita – írott levelekből áll össze, ezeket szerkesztette egésszé Koltay Gábor rendező. Két szálon futnak az események: Wass Albert valamikori lakószobájában valaki az író hagyatékát rendezi, miközben megelevenednek az író életének titkai. A háttérben az Adjátok
vissza a hegyeimet! című film és több családi fotó felhasználásával készült montázs pereg, megerősítve a kimondott szavakat.
– Ha nem figyelünk oda egymásra, ha nem éljük meg hovatartozásunkat, akkor nem várhatjuk el senkitől sem, hogy minket értékelve figyeljen oda ránk. A megélt szeretet az, amely mindig utat mutat a boldogsághoz. Wass Albertnél, aki élete felét emigrációban töltötte, senki nem írta meg ezt hitelesebben – vélekedik Rékasi Károly.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.