Weinek Leonárd is gyanúsított

Kétrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával hallgatta ki egy hete a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Weinek Leonárd korábbi zuglói SZDSZ-es polgármestert.

Swendt Pál
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség szerint a volt politikus 20,6 millió forintos kárt okozott a kerületnek azzal, hogy valótlan tartalmú tanácsadói szerződéseket kötött az erzsébetvárosi ingatlanpanamában már vádlott Hunvald György bűntársával, Gál Györggyel, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnökével és egyik vádlott-társukkal, egy moldáv származású vállalkozóval. Az ügyészség Hunvaldot már augusztusban meggyanúsította a fiktív megállapodások miatt, amikor kiderült: a két akkori polgármester kölcsönösen egymás ismerőseivel, önkormányzati képviselőkkel kötött havi 400 ezer forintos javadalmazással járó tanácsadói szerződéseket, amelyek mögött nem volt valós teljesítés.
*
Weinek Leonárd várható meggyanúsításáról a Magyar Nemzet már november 22-én beszámolt, amikor közöltük: a XIV. kerület korábbi koalíciós képviselői közül várhatóan az egykori polgármester párttársát, Killik Jenőt, továbbá az ottani szocialista frakció volt vezetőjét, Kovács-Csincsák Lászlót is kérdőre vonhatja a nyomozó hatóság a nekik 2007-ben és 2008-ban közpénzből juttatott havi 400 ezer forintos javadalmazás miatt.
A történtek akkor jutottak az ügyészség tudomására, amikor a Hunvald-ügy nyomozásakor a VII. kerületi önkormányzatnál lefoglalt dokumentumok alapján tavaly augusztusban Zuglóban is házkutatást tartottak. A megtalált iratok alapján Hunvald 2007. április 1-jén 2010. november 30-ig szóló, a városközponttal kapcsolatos tanácsadói szerződést írt alá Killik Jenővel, amelynek alapján a képviselő havi bruttó 400 ezer forinthoz, összesen 8,4 millió forint extrajövedelemhez jutott, ami a 2,2 milliós közterhekkel növelve 10,6 millió forintjába került az önkormányzatnak. Ezalatt Gál a zuglói önkormányzatot látta el tanácsokkal Killik javadalmazásához hasonló összegért, míg Ripp Ágnes volt VII. kerületi önkormányzati képviselő 2008-ban havi bruttó 300 ezer, összességében 2,7 millió forintért adott tanácsokat szociális ügyekben Weineknek. Hunvald 2007 novemberében szintén havi 400 ezres javadalmazással járó, közbiztonsági ügyekkel kapcsolatos tanácsadói megállapodást írt alá Kovács-Csincsák Lászlóval.
A köztévé híradója úgy értesült, Weinek tagadta, hogy bűncselekményt követett el, nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.