Zárásra bronzvasárnap

Bár úszóink aranyérmet nem hoznak haza a dubaji rövid pályás világbajnokságról, s legjobb eredményünknek maradt Gyurta Dániel korábbi ezüstje 200 méter mellen, a zárónapra, ami nekünk „bronzvasárnap” lett, nem lehet panaszunk. Cseh László 200 méter pillangón, Gyurta Gergely pedig 1500 méter gyorson végzett a harmadik helyen. A Gyurta család igazán elégedett lehet.

Munkatársunktól
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton délelőtt a női 200 méter vegyes előfutamaiból Verrasztó Evelyn a második (2:08,19 p), Hosszú Katinka az ötödik (2:09,01) idővel biztosította helyét a délutáni nyolcas döntőben, ám itt hiába volt két esélyünk, hogy Gyurta Dániel 200 mellen szerzett ezüstje után meglegyen a második érmünk, egyik sem jött be. Bár a pillangó után még Hosszú vezetett, minden egyes úszásnem után viszszaesett egy helyet, így negyedikként csapott célba 2:06,88-cal, Verrasztó pedig hullámvasútra ülve lett ötödik 2:07,81-gyel: a pillangót a hatodik, a hátat a harmadik, a mellet a nyolcadik helyen zárta, aztán gyorson megint belehúzott. November végén az eindhoveni Eb-n Verrasztó 2:07,06 perces idővel győzött, Dubajban azonban nem amerikai, ausztrál vagy kínai versenyző nyert, hanem a spanyol Mireaia Garcia Belmonte (2:05,73), aki szerdán egy órán belül a 200 pillangó és a 400 vegyes aranyát is elvitte, csütörtökön pedig 800 gyorson ezüstérmes lett.
„Önmagában a 2:06-os idővel elégedett lehetek, különösen, hogy ilyen állapotban vagyok. Az amerikai bajnokságon mutatott formámmal úszhattam volna 2:05-öt. Ám azóta a vizsgák miatt nem tudtam megfelelően edzeni, és az átállást is képtelenség megoldani ilyen rövid idő alatt. Sajnálom, hogy egyik számban sem szereztem érmet, jó lett volna, de ilyen körülmények között talán elfogadható a két negyedik hely is” – nyilatkozta a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján a 200 pillangón is negyedikként zárt Hosszú Katinka. Verrasztó Evelyn még tegnap is érdekelt volt. 200 gyorson 1:55,29 perccel a hatodik helyen került be a döntőbe, ahol szintén hatodik lett 1:55,06-tal. Mutina Ágnes nem jutott be a fináléba, 1:55,85-tel a 12. helyen végzett.
A két fő számában, 200 és 400 vegyesen a várakozásoktól elmaradt, előbbiben még döntőbe sem jutott, utóbbiban hatodik Cseh László vasárnap délelőtt 200 pillangón nagyon igyekezett, s 1:52,81 perces idejével a negyvenfős mezőny legjobbja volt. Ugyanezen a távon a 400 vegyesen negyedik Verrasztó Dávid 1:55,06 percet teljesített, ami a 19. helyet jelentette, így neki befejeződött a vb.
Reméltük, hogy Cseh számára csak most kezdődik, bár a szám magyar csúcsát 1:51,55-tel tartó háromszoros olimpiai ezüstérmesünket a világrekordot 1:49,11-gyel jegyző brazil Kaio Almeidától okkal félthettük. Helyette azonban a kínai Vu Peng diktált nagyon erős tempót, s versenyzőnk féltávnál csak a hatodik volt. 150-nél feljött a második helyre a kínai mögé, aki a végére aztán kipukkadt, ám a nagy hajrából a hosszú nevű dél-afrikai Chad Guy Bertrand Le Clos jött ki a legjobban (1:51,56), Almeida lett a második (1:51,61), Cseh Lászlónak (1:51,67) pedig a bronzérem jutott. Azon most felesleges elmélkedni, hogy a magyar csúcsával éppen nyert volna, a két vegyes után ez a bronz nagyon szépen csillog.
„Azt hiszem, nem rontottam el semmit közben, a végén viszont talán még rátehettem volna egy tempót. Nem tudom, talán belefért volna, talán nem, az a baj, hogy nem mértem fel jól a falat, talán túlzottan a kínaira koncentráltam közben, ő el is vitt egy kicsit magával. Az idővel elégedett vagyok, szerettem volna nyerni, sajnálom, hogy a végén nem jött ki jól a tempó” – nyilatkozta Cseh László.
Gyurta Gergely bronza, amely 1500 méter gyorson született meg, még szebben csillog, hiszen ezzel a medállal igazán nem kalkulálhattunk. A fiatalabbik Gyurta testvér az esti gyorsfutamban úszott, amelyben a 14:29,52 perces idővel győztes dán Mads Glaesner mögött 14:31,47-tel másodikként csapott a célba. Összesítésben azzal lett harmadik, hogy a délelőtt szereplők legjobbja, a tunéziai Uszama Melluli mindkettejüknél gyorsabb volt 14:24,16-tal.
A 19 éves Gyurta Gergely a táv első két harmadában igyekezett tartani a lépést az olasz Federico Colbertadóval és Glaesnerrel, aztán 1000 méternél már ő fordult elsőként, sőt a folytatásban egyre jobban elhúzott riválisaitól, s 1100-nál, 1200-nál, 1300-nál és 1400-nál is első volt. Maedsen azonban 1300-tól megkezdte a visszazárkózást, az utolsó százon el is ment Gyurta mellett, Colbertado viszont nem tudott visszakapaszkodni.
Korábban Gyurta Dániel is örült az ezüstje után, az öccsével pedig most madarat lehet fogatni:
„Elképesztően boldog vagyok, nem is tudom, mit mondjak, csodálatos érzés! A dán hajrázott, és az azért túlzás lett volna, hogy őt megelőzzem, nagyon-nagyon elégedett vagyok a bronzéremmel” – mondta Gyurta Gergely.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.